24 март 2012 г.

Защитна хамалия


В Босна и Херцеговина съществува дълга традиция за носенето на амулети наречени хамалия или аймалия (от арабски: хамал, "нося"). Те представляват определени текстове от Корана изписани върху лист хартия, към които се добавя магически квадрат (уафик) и завършващи с името на притежателя им. Тези амулети се носят за различни цели, като например лечение и защита от болести, но най-вече като силен апотропей срещу зли сили. Когато някой желае да притежава хамалия, той отива при ходжа, който чрез арабска номерологична и астрологична система наречена ебджед хисаб изчислява по името на клиента и това на майка му отговарящия текст за изписване. Всеки амулет започва с думите: "Бисмиллях Иррахман Иррахим” (В името на Аллах Всемилостивия Милосърдния), след което продължава с избраната молитва от Корана. Съществена част на всяка добре изработена хамалия представлява магическият квадрат съставен от серия цифри или букви, отговарящи на определени имена на Аллах или кратки цитати от Корана.

В град Велика Кладуша по традиция амулетът се изработва девет дена преди Новолуние, от полунощ до зори, като текстът се изписва на части всяка нощ. Когато е вече завършен, хартията се сгъва под формата на триъгълник и се зашива в червено парче плат, като преди това в него се поставя листо от седефче, парче от тис или три зърна кафе. В миналото всичко се е обшивало в заешка кожа или поставяно в малка метална кутия за носене около врата. Интересно е да се спомене, че така приготвеният амулет оказва удивителен ефект върху притежателя си. Ако човекът е под влияние на зловредна магия, скоро след като започне да носи хамалията около врата си може да изпита определени усещания, като  задух в гърдите, поява на неспокойни сънища и т.н., които се приемат като сигурен признак, че злото е неутрализирано. В същото време това е и важен момент за спогодбата между амулета и притежателя му.

Хамалии са се носели предимно от малките деца. Според етнографските проучвания от края на 19-ти и началото на 20-ти век, повечето от босненските момчета са носели малки триъгълничета в червен плат, пришити към фесовете им за да бъдат предпазвани от уроки, към който децата са най-податливи. Амулети също така са били носени от бременни жени за защита от лоши очи и предпазване от загуба на плода. Допълнително на китките на децата са били връзвани червени конци или малки раковини пришивани към шапките им с цел предпазване. Класическата хамалия често се е слагала в малка метална кутия за носене наречена "махфаза", чиято триъгълна форма има символично значение. Всяка от трите й страни е свързана със слова от Корана: "Аз съм Бог", "Няма друг Бог освен Мен", "Никой не знае какво представлявам".

Отдавна познати в Босна са и амулети за предпазване при сражения  наречени "Ен'ам", по името на молитва от Корана и носени от войниците тръгващи на бой. Освен писмените амулети в Босна се откриват и други, като вълчи зъб - носен от слаби и боязливи деца, фигура на жаба от сребро, носена от жени за предпазване от гинекологични проблеми или сребърна плочка с изписана върху нея фразата "Машаллах".

Махфаза
От предметите с растителен и животински произход са се използвали чесън, листо от седефче, парче от тис, бодли от таралеж, заешка лапа, крило от прилеп и други. Освен нуждата да защитят себе си от зли сили, хората са искали да защитят и своите домашни животни. За тази цел червено парцалче се е връзвало за опашката на крава, дървена лъжица на конете, или малък амулет изписван и привързван към рогата на добитъка.

Домовете и материалните притежания също са били обект на предпазване. В миналото в Босна голямо внимание се е отдавало на защитата на къщите от уроки и магии, както и за привличането на щастие и берекет. Стара практика в Сараево е била изписването на божието име „Йа Хафиз” (Защитника) със златни букви върху тъмен фон на входните врати. За това име се е смятало, че притежава сила, която предпазва не само дома и обитателите му, но и способно да държи надалеч клевети и крадци. За същата цел стопанинът изписвал на четири листчета имената на главните ангели и ги е поставял в четирите ъгъла на дома .

В Босна могат да се открият различни вярвания за действието на амулетите. Най-популярните сред тях са, че ако хамалия бъде пронизана от игла ще изгуби силата си. Също така тя не може да предпазва човек погълнал магия чрез храна или питие, защото помага само за отблъскването на външни въздействия.

Автор: Raif Esmerović

              Превод от босненски: rain

4 коментара:

  1. Поздравления за блога,който сте направили и нещата които ни споделяте.Беше наистина много интересно за мен , това че така приготвеният амулет оказва удивителен ефект върху притежателя си. Ако човекът е под влияние на зловредна магия, скоро след като започне да носи хамалията около врата си може да изпита определени усещания, като задух в гърдите, поява на неспокойни сънища и т.н., които се приемат като сигурен признак, че злото е неутрализирано...............но все се чудя на тези хора, които ги правят, как може да си щастлив когато нараняваш някой друг....!?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Описаното в статията е по етнографски материали и показва само част от общото възприемане и вярвания за този вид защитни амулети. Трябва да се отбележи, че получаването на временен дискомфорт при носене не е задължително явление и е по-скоро рядкост или частен случай.

      Що се отнася до целящите да вредят, е същото като да си задаваме въпроса, защо в света съществуват измамници, крадци и убийци.

      Изтриване
  2. До сега не бях чувала за подобна традиция.Винаги е приятно да научим нещо ново.Всеки един от нас има любим предмет или амулет, за който смята, че му носи късмет и радост.Малко или много добрите мисли към него донякъде може и да ни връщат добри ситуации. Много силно впечатление ми направи това, че действат така силно и на самите домове и на всичко,което е около тях.Понякога в тези традиции и стари митове има доста вярни неща.

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря моля да публикувате още такива народни магии

    ОтговорИзтриване