9 май 2012 г.

Тамян

        
Тамян
           За историята на тамяна и неговата употреба можете да прочетете една добра статия на следния линк: http://occultroom.blogspot.com/2011/07/blog-post_23.html
Тук ще обърна внимание върху приложението му в арабската традиция и неговите разновидности. В Близкия Изток тамянът спокойно може да бъде наречен цар на благовонията. Известен е под различни названия като лубан дакар, кундур, шахри, башатидж, бастадж, а основният му добив идва от Оман, Йемен, Сомалия и Индия. Тамянът е неизменна част от почти всички благовония използвани в арабските магически и духовни практики. Той е основно благовоние на Слънцето и се използва в планетарната магия.  Наричан е също и бухур алхаир или "добро благовоние", тоест такова, което се употребява за позитивни цели. Широко използван е самостоятелно или като съставна част на смесите за прекадяване срещу зли сили, за пречистване и предпазване и най-вече при призоваващи ритуали. Твърди се, че прониква в небесните селения и улеснява контакта с висшите сили. Съществува и така нареченият лубан рухани (в буквален превод "духовен тамян"), смола близка по вид или от рода на тамяна, на която се приписват силни магически свойства за откриване на заровени съкровища, лечение на заболявания и магии, а цената за грам от нея достига хиляда долара.

За лечебните свойства на тамяна ислямските учени казват:

   Ибн Сина (Авицена): предотвратява разпространяването на бактерии и инфекции, подпомага и засилва ума, облекчава възпалени очи, предотвратява повръщане, помага при стомашни проблеми.

    Джураидж: спира кръвотечения от тялото, помага при очни заболявания.

    Ибн Ал-Байтар: лек за душата и сърцето, помага при меланхолия и душевни проблеми, срещу умствени заболявания и за подобряване на паметта.

    Ал-Фариси: подобрява храносмилането и прогонва ветрища от тялото.


Съществуват няколко растителни вида на дървото Boswellia даващи тамян и всеки сорт има различно качество. Най-висококачественият е този идващ от региона Дофар в Оман, известен под названието хугари или худжари. За сравнение, този който продават в църквите или евтините разфасовки по западните билкови и езотерични магазини няма почти нищо общо с висококачествения тамян и аромата му отделян при запалване.

Прилагам няколко нагледни снимки на различни видове тамян, които съм купувал у нас и от чужбина.

Това не е тамян, но у нас масово се продава в църквите вместо такъв. Представлява пресована благовонна смес внасяна от Гърция.


Нискокачествен тамян с примеси от други смоли.


 Църковен тамян с ниско качество, наричан и йерусалимски. Използва се предимно в католическите държави.


Тамян внасян от Сирия със сравнително задоволително качество.


 Средно качество тамян (Boswellia carteri). Продаван масово в езотеричните магазини и често предлаган за висококачествен.


Висококачествен тамян от Оман (Boswellia sacra) - ядивен и със силен аромат. 


Най-добро качество хугари - ароматът е чист и наситен, без странична миризма на изгоряло.

11 коментара:

  1. Много ми хареса снимковото описание на видовете тамян! Браво!

    ОтговорИзтриване
  2. Много приятно изложение и според мен!
    А някой знае ли откъде може да се снабди човек с по-качествените варианти?

    ОтговорИзтриване
  3. Висококачествен тамян може да се набави само от чужбина и най-вече внос от Оман.

    ОтговорИзтриване
  4. Хубава статия.

    Искам да питам хугари тамяна ядивен ли е?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, ядивен е. Хугари е най-висококачественият тамян в света и се използва в традиционната източна медицина. Оманците го дъвчат за добра устна хигиена, тъй като има силни антибактериални свойства. По-евтините разновидности на тамян също могат да се използват за вътрешен прием, но ако търсите качество оманският е ненадминат.

      Изтриване
  5. Благодаря за отговора,

    Повдигнах въпроса защото има много добри отзиви за вътрешният прием. Много хора са премахнали камъни в бъбреци и жлъчка чрез вътрешен прием на "бял тамян"(вероятно се има предвид ядивен).
    Както и сериозни проучвания установяват че унищожава злокачествени заболявания. Също така научни проучвания установяват това че е ефективен антидепресант , релаксант и т н. Което както пише в статията се знае от хиляди години но чак сега науката го признава или установява... Официалната медицина ( контролирана от фармациите) всячески се стреми да отрича природните лечения - с цел да продава химическите си творения. Макар в природата да има много прости и безвредени и същевременно ефективни средства.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Напълно съм съгласен с това което казвате. Самият аз използвам предимно природни средства за лечение и избягвам модерните химии. Българинът за съжаление е свикнал да търси хапче за всяка болежка, но мисля, че в последно време се засилва тенденцията към природосъобразен начин на живот и интересът към средствата на народната медицина и билколечението.
      За тамяна гласувам с две ръце, наистина е уникален природен продукт, уви, у нас труден за намираме. Под бял тамян се има предвид чист тамян и по-възможност висококачествен. Този, който продават по левче в църквите не е особено добър. Не съм медицинско лице, нито имам преки наблюдения за да потвърдя или отхвърля ползите му при вътрешен прием, но тамянът е използван още от древността в традиционното лечение на различни народи, така че нищо не пречи да опитате. Със сигурност, ако не помогне, то няма да навреди. Колкото до външен прием, мога да потвърдя от личен опит, че наистина успокоява и действа като релаксант. Не случайно в храмове хората намират спокойствие и утеха.

      Изтриване
  6. Здравейте,на последак чета доста за тамяна лечебние му свойсва. http://asiacare.bg/index.php?route=product/product&path=24&product_id=42 може ли д ами кажете този става ли.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако е за вътрешен прием този не е от най-подходящите, но предполагам, че би могъл и да свърши работа.

      Изтриване
  7. Благодаря за чудесната статия! Благодарение на нея разбрах за този прекрасен Hojari тамян. За момента не живея в БГ и ми беше лесно да си намеря сертифициран,висококачествен хогари тамян от Оман. Наистина е невероятен. В тази връзка искам да Ви попитам имате ли идея с каква продължителност може да се пие този тамян,дали има нужда от някаква пауза между отделните курсове на взимане. Аз си мисля,че не би трябвало да е проблем,ако го пия поне месец по едно зрънце на ден... Не срещнах никъде подобни препоръки,за това бих се радвала,ако можете да ми дадете някакъв ориентир. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че информацията от тази публикация Ви е била полезна. Относно вътрешния прием на тамян, ако е ядивен не пречи да се приема и за по-дълъг период от време или ако се спазва някаква рецепта от сферата на народната медицина се приема за толкова време колкото е описано в нея.

      Изтриване