9 май 2012 г.

Тамян

        
Тамян
           За историята на тамяна и неговата употреба можете да прочетете една добра статия на следния линк: http://occultroom.blogspot.com/2011/07/blog-post_23.html
Тук ще обърна внимание върху приложението му в арабската традиция и неговите разновидности. В Близкия Изток тамянът спокойно може да бъде наречен цар на благовонията. Известен е под различни названия като лубан дакар, кундур, шахри, башатидж, бастадж, а основният му добив идва от Оман, Йемен, Сомалия и Индия. Тамянът е неизменна част от почти всички благовония използвани в арабските магически и духовни практики. Той е основно благовоние на Слънцето и се използва в планетарната магия.  Наричан е също и бухур алхаир или "добро благовоние", тоест такова, което се употребява за позитивни цели. Широко използван е самостоятелно или като съставна част на смесите за прекадяване срещу зли сили, за пречистване и предпазване и най-вече при призоваващи ритуали. Твърди се, че прониква в небесните селения и улеснява контакта с висшите сили. Съществува и така нареченият лубан рухани (в буквален превод "духовен тамян"), смола близка по вид или от рода на тамяна, на която се приписват силни магически свойства за откриване на заровени съкровища, лечение на заболявания и магии, а цената за грам от нея достига хиляда долара.

За лечебните свойства на тамяна ислямските учени казват:

   Ибн Сина (Авицена): предотвратява разпространяването на бактерии и инфекции, подпомага и засилва ума, облекчава възпалени очи, предотвратява повръщане, помага при стомашни проблеми.

    Джураидж: спира кръвотечения от тялото, помага при очни заболявания.

    Ибн Ал-Битар: лек за душата и сърцето, помага при меланхолия и душевни проблеми, срещу умствени заболявания и за подобряване на паметта.

    Ал-Фариси: подобрява храносмилането и прогонва ветрища от тялото.


Съществуват няколко растителни вида на дървото Boswellia даващи тамян и всеки сорт има различно качество. Най-висококачественият е този идващ от региона Дофар в Оман, известен под названието хугари или худжари. За сравнение, този който продават в църквите или евтините разфасовки по западните билкови и езотерични магазини няма почти нищо общо с висококачествения тамян и аромата му отделян при запалване.

Прилагам няколко нагледни снимки на различни видове тамян, които съм купувал у нас и от чужбина.

Това не е тамян, но у нас масово се продава в църквите вместо такъв. Представлява пресована благовонна смес внасяна от Гърция.


Нискокачествен тамян с примеси от други смоли.


 Църковен тамян с ниско качество, наричан и йерусалимски. Използва се предимно в католическите държави.


Тамян внасян от Сирия със сравнително задоволително качество.


 Средно качество тамян (Boswellia carteri). Продаван масово в езотеричните магазини и често предлаган за висококачествен.


Висококачествен тамян от Оман (Boswellia sacra) - ядивен и със силен аромат. 


Най-добро качество хугари - ароматът е чист и наситен, без странична миризма на изгоряло.

3 коментара:

 1. Много ми хареса снимковото описание на видовете тамян! Браво!

  ОтговорИзтриване
 2. Много приятно изложение и според мен!
  А някой знае ли откъде може да се снабди човек с по-качествените варианти?

  ОтговорИзтриване
 3. Висококачествен тамян може да се набави само от чужбина и най-вече внос от Оман.

  ОтговорИзтриване