9 септември 2012 г.

Ходжите - духовници, магьосници или самозванци?


     От дълго време исках да напиша статия посветена на занимаващите се с турско-арабска магия или както е прието да се наричат ходжи. В настоящата публикация ще се опитам да ви запозная с това какво представляват тези хора и да разсея някои заблуди насаждани за тях в обществото. Съответно ще приложа и примери за неверни практики от лица парадиращи за компетентност в областта.

     Повечето от вас нееднократно са чували или попадали на истории как някой страдал от черна магия и тя задължително му била направена от ходжа, както и за страховитите им муски, заровени или скрити в почти всеки български дом. За сметка на това самите „злосторници” неспособни да развалят магии и още по-дръзкото, че търсенето на помощ от такива води до загуба на душата и вечна анатема. Mасовата концепция у нас е, че ходжите са нечестиви магьосници, възприемани в облика на коварни старчета, които непременно ще ти влошат живота. Ако не беше жалко, щеше да е смешно.


Но какво всъщност е ходжа?

     Противно на общоприетото схващане ходжа не означава магьосник. Думата произлиза от персийскaта титла кхауаджа – господар, която в последствие започва да се  използва за учител или мъдър човек и такъв преподаващ духовни уроци. С термина понякога се назовават и мюсюлманските религиозни водачи и мюезини, а в нашата страна се употребява и титлата имам или мюфтия за висш духовник. Преминалите обучение за свещенослужители в ислямско училище медресе изпълняват и съответните верски обреди, водене на молитви, бракосъчетания и погребения.


Кои тогава се занимават с извършване на магии?
                                                                                                                    
     Ислямските духовници не извършват. Все едно да кажем, че християнските свещеници си служат с отвари и заклинания, което в масовото съзнание звучи абсурдно. Също толкова неоснователно е да се смята, че и мохамеданските владеят някакви чародейства. В случаите когато става въпрос за извършител на магическа дейност, посветен и носител на такова познание, тогава е правилно той да бъде определян като магьосник. Дълбоките страхове и предразсъдъци с които това название се свързва и негативната конотация която носи са породили необходимостта от използването на друго нарицателно, каквото е ходжа. Поради тясната връзка и преплитане между религия и магическа обредност се е получила размита представа и липса на ясно разграничаване между духовник и магьосник. До голяма степен това е причина думата ходжа в общото й възприемане да придобие изкривено значение на мюсюлмански заклинател.

   За разлика от духовниците, които преди всичко имат ролята на медиатор между божественото и човека, магьосниците не са задължени да изпълняват такава служба, нито да се водят от морални норми и да са носители на определени нравствени качества. Следователно те могат да действат в полза или във вреда на обществото, като макар и приемани с неприязън, заемат своята функция в него, било за задоволяване на лични интереси и желания или на раздаващи „правосъдие” по поръчка.


   В исляма върху лечението на магия /сихр/ се обръща специално внимание и мюсюлманските духовниците прилагат начини за неутрализирането й чрез свещените слова от Корана, предимно устно с молитви /дуа/, каквито са рукиа – манзил и по-рядко в писмена форма чрез муски, последните приемани със смесено одобрение. Тези действия се ограничават в рамките на нормативното и позволеното от религията, без да включват употреба на каквито и да е магически ритуали. Подходящо сравнение може да се направи с извършването на водосвет и четенето на Киприянови молитви за пречистване от магии в християнството.

    Изучаването на окултни науки и прилагането им се забранява категорично от мохамеданската религия, което също е оказало значима роля за преминаването на практикуващите магия под облика на духовни фигури и учители. Ето защо ходжа се е превърнало в удобно прозвище, даващо необходимия авторитет. По сходен начин за да избегнат заклеймяване и преследване, занимаващите се с магическа работа и учения в арабските страни използват подобни звания. Едно от най-разпространените и срещани е шейх - почетна титла която означава старейшина, управник или духовен лидер, който е завършил ислямско училище и обучаван да проповядва. Като синоним се използват и названията улиим, аммил, факих (фки), мулла за богослови, религиозни учени и в някои случаи за лечители.


Ходжите в България

     В близките години имах възможност да наблюдавам и изследвам работата на не малка част от онези у нас определящи се като ходжи и предлагащи услугите си в сферата на гадаенето и магьосничеството. Тук оставям настрана мошениците и разни неумели актьори с мазна осанка, които надянали фесове и обкичени със златни пръстени заблуждават населението от телевизионния екран. В останалите случаи става въпрос за хора, повечето от които не са духовници, но с определени познания върху религията и Корана, обучавани наследствено или самоуки и с частична компетентност за различните практики в арабската магия. Особено впечатление прави, че почти никой не владее или бегло е изучавал арабски език (в някои случаи османски), който е належащ за разбирането и употребата на методиките с които се работи. Поради тази причина не е голяма изненада защо много от листчетата предлагани като муски не съдържат арабско слово, а безмислени драсканици и понякога са дори празни. Вероятно се разчита на плацебо ефекта който би трябвало да оказват, но за мен подобен акт е форма на умишлена измама.

     Едва малцина са способните, които освен че знаят арабски, притежават и вариращ набор от познания и умения за работа с гадателски техники, магически ритуали, лечителски обреди, приготвяне на муски и амулети. В частност обаче става въпрос за по-скоро отделни или изолирани методи от клоновете на арабската магия или рухания, отколкото за наличие на широка ерудиция върху магическите традиции в Близкия Изток.

   Срещат се и жени или така наречените кадъни, които боравят с коранични молитви и начини за лечение. Някои от тях съчетават в репертоара си елементи и ритуали от турската /анадолската/ и дори българската магическа обредност.

     Тук е момент да обърна внимание и върху популярното напоследък название  жена ходжа, с което се спекулира от разни псевдо-извършителки на чудеса и добри феи. Независимо от противоречивите схващания в различните мюсюлмански секти и клонове, официалната позиция  в ортодоксалния ислям е, че жена не може да бъде духовник с равен статут на мъжа, нито може да е религиозен лидер, ръководител или притежаваща съдийски правомощия. В по-либералните мохамедански държави на представителите на нежния пол се дават права да водят молитви и проповядват, но само между жени и след завършено религиозно образование, като биват разглеждани като имами.

     Сами обаче можете да се досетите колко от родните врачки,  изявяващи се с неуместното и профански звучащото като жена поп прозвище „единствена жена ходжа” наистина са завършили духовни институти, владеят арабски или ръководят богослужения. Независимо от пола, да се самотитуловаш като единствен ходжа в България е крайно заблуждаващо и се асоциира с шарлатанство, най-вече след като в повечето краища на страната с турско и българо-мохамеданско население могат да се срещнат хора с такъв занаят, които не биха твърдели, че са единични, вездесъщи или най-истински.



Ходжите злодеи

     Като нещо неразбираемо за обикновения човек и дезинформираното общество ходжите и тяхната дейност не са подминати от изопачаване и преувеличаване. В резултат на което спечелили си репутацията на мракобесници и сведени едва ли не до представата за социално зло, която допълнително се  подхранва от хорското невежеството и суеверност. Разбира се и отношението към друговерството в народопсихологията на българина също е оказало своето влияние за окачествяването на непознатото и чуждото като лошо.

     Тази мрачна слава се е превърнала в незаличимо петно върху образа на мюсюлманските свещенослужители и боравещите с турско-арабска магия. Зачестилите от доста време нападки срещу тях, както и многократното им преекспониране като обезателни причинители на негативни вмешателства допълнително налива масло в огъня. Битува и схващането, че в Корана, подобно на някое езотерично ръководство се описва правенето на магии. Безспорна глупост, тъй като става въпрос за една от свещените книги, наред с Библията и Тората, в които магьосничеството изрично се забранява и осъжда. Постоянно се бълват и бездарни статии и интервюта, много често във вид на платена реклама на редица „феномени”, изпълнени с хули и нелепи обвинения към ходжите. Подобни писания или телевизионни прояви за жалост показват и ниската осведоменост на авторите и на толериращите подобни неистини да се тиражират в медийното и публично пространство.

     Ако се замислим, цялата спекулация е обяснима предвид конкуриращите се (по безумност и невежество) врачки-лапачки, ясновидци и други некадърни звезди на окултния бизнес. Опитвайки да намерят изкупителна жертва за нещастието на простия човек и да изкарат дивиденти от него, също като баби плашещи децата с Торбалан непрестанно внушават страх за морящите с вредоносните си чародейства ходжи.

     Имаше дори и случай на една "ясновидка" величие на кенефската мисъл, която в национален ефир отправяше ксенофобски изказвания, че всички ходжи в родината ни са подставени лица на турското правителство за да унищожават българския народ със зловещите си проклятия. Всеки трезвомислещ би погледнал с насмешка на такива представители на посредственото и пошлото, но за съжаление хората масово вярват на плиткоумните приказки с които биват облъчвани от медиите.

    Няма да е справедливо, ако подмина и факта, че сред самоопределящите се като ходжи и практикуващите в този бранш е пълно с отявлени измамници и самозванци. Все пак стадо без черни овце няма. В подкрепа на това твърдение ще покажа няколко нагледни примери за неверни и очевидно фалшиви муски, давани на отделни лица потърсили помощ от нашенски чудодейци из различните краища на страната. Колебаех се дали да напиша имената на извършителите, но за да запазя обективност по темата ще го сторя, а и намирам за редно да се даде някаква гласност. Сигурен съм, че ще има разсърдени или засегнати, но ясно заявявам, че не се ангажирам да поставям етикети или публично да заклеймявам дали някой от тях е мошеник или не. Това оставям на личната преценка на всеки, а тук ще си позволя да коментирам само творческите им произведения.

Муска за разваляне на магии от Ейваз  - кв. Долни Воден /Асеновград/

     На едната страна се виждат два реда с лошо изписани арабски цифри, които в този вид не значат нищо. Обратната страна на листчето говори за очевидното непознаване на езика с опит за имитация на арабски думи чрез драскулки и името „Аллах”. А и това, че е дадено като ксерокопирано листче е показателно за липсата на професионалност.


Муски за любов от Илхан - с. Розино

     Тук има опит за направа на реална муска, но с много лошо прерисувани знаци и думи и също дадено като ксерокопирано листче. На мястото, което съм замъглил в средата са имената на хората за които е предназначена муската, но едва четливо дописани на латиница с червен химикал, при това наобратно, вероятно в опит да се подражава на арабски, при който се пише отдясно наляво.


     Във втората отново ксерокопирана муска се вижда, че е изписано /лошо прерисувано/ и самото указание, взето от оригиналния текст: „ако искате да привлечете сърцето на еди-кой си към еди-кой си напишете...”. Излишно е да се споменава, че това показва по-скоро невежество отколкото познаване на материята. Имената на хората също не са изписани където трябва, а отново наобратно дописани с химикал между редовете.

Муски за разваляне на магии от Шериф Ходжа - Варна

    Типични муски серийно производство - режеш с ножица ксерокопираното редче и готово! Би трябвало да е фразата: "Ля Илляха Иллялях Мухаммад рассул'лях" /Няма друг бог освен Аллах и Мухаммед е Неговият пророк/, но има грешки иначе е сравнително правилно изписано/преписано.


Муски за любов от Татлъ – Хасково

     Помислихте, че това са произведения на три годишно дете, опитвало да пише или рисува, нали? Нищо подобно. Листчетата са дадени като муски за любов, но даже и най-незапознатият би се досетил, че тези ченгели дори и бегло не приличат на арабско писмо. Иначе надраскани на ръка с химикал... може би поради липса на ксерокс.
 
Муска за успех и прогонване на беди от Адем ходжа - с. Ръжево Конаре
 
 
   На вашето внимание представям и един продукт на потресаваща измама или пълна пародия на муска, излязла от ръцете на прехваления и доста популярен в медийното пространство "ходжа" Адем. Мургавият повелител на мазните приказки редовно слага по една стотинка в правените от него муски, което пък е измислен си от него прийом, несъществуващ в арабската магия. Написаните завъртулки и драсканици, които трябва да наподобяват арабска писменост дори и бегло не се доближават до някаква прилика с нея. А вероятно поради липса на други материали, с подръчни средства и парче лейкопласт (надявам се неизползван) е облепена и връчена като чудотворно средство срещу всички проблеми и нещастия. Много ми е трудно да проумея, кой по дяволите би се вързал на това смущаващо невежество... а, да поне 80% от народа. После не се чудете, че сме нямали кадърни ходжи, особено след като ходите при сатирични образи да ви изнасят калпав театър.


Муска от неизвестен извършител

     На тази муска попаднах в интернет форум, където е описано как е намерена. Държа да и обърна внимание, защото показва една много погрешна практика да се пише турска транскрипция на арабски молитви, както е в случая. Скъсаното от ученическа тетрадка листче също се набива на очи. Вероятно за повече достоверност са изписани и едва различимите начални букви от арабската азбука, неясно защо, но пък с посочено указание на български език да се постави над вратата. От значението на турския текст /част от молитва/ считам, че най-вероятно е правено с цел любов или привличане.

Муски за разваляне на магия и защита от Зейхан – с. Годешево

     В първата муска се вижда много лош опит за прерисуване на магически квадрат, а под него още по-лоша имитация на отделни арабски букви и безмислени драсканици.

     По сходен начин стоят нещата и при втората муска, но този път на човека за когото е била предназначена е казано сам да си напише имената в горния ляв ъгъл, там където съм замъглил. Добре че не му е казано и сам да си я напише цялата.

Муски за защита и разваляне на магии от Исмаил - с. Краище

     Ето и смайващите творения на един от фаворитите ми сред лошото имитиране на арабска писменост. Три различни муски за разваляне на магия и защита с вълнообразни драскулки, които би трябвало да симулират текст, но са абсолютна мистификация.

Муски за за обич и събиране от Джилбер ходжа - Елин Пелин

    Дълго се чудех дали тези чертички трябва да наподобяват арабско писмо или брайловата азбука. Допълнителен коментар е излишен.

За поредната жива подигравка думите също не стигат. Достатъчно е да видите подобието на тоалетна хартия, което е пробутано за чудодеен талисман за да ви стане повече от ясно какво представлява.

Муска за скарване и раздяла – ходжа Ибрахим/Али

     Ето и една интересна муска на лице подвизаващо се като двама различни ходжи в интернет – Ибрахим Ахмад и Али Исмаил. На пръв поглед изглежда правилен и грамотно изписан текст на арабски, при това на ръка и дори на пергаментова хартия. Някои елементи обаче показват, че или е добре отрепетиран и прерисуван текст или е писан от дилетант. Дори и да приемем, че е правилно остава фактът, че това са няколко различни пасажи /айети/ от Корана, които по смисъл са със съвсем противоположно значение от желаната цел, което ме навежда на мисълта, че са избрани съвсем произволно.


Втората муска направена от същото лице, пратена ми за разчитане е дадена с цел за събиране на двама души. Най-фрапиращото е това, че диаграмата беше публикувана преди години в окултен форум, а целта на талисмана няма нищо общо с привличане на любов. Съвесем ясно е, че за по-голяма достоверност "ходжата" е нарисувал нещо попаднало му случайно в интернет и го пробутва за любовна магия. Колоритно е, няма спор.

Муска за привличане на добро - "ходжа Беркант"


Според думите на интернет "ходжата" или личните му преводачи (доживях и такава глупост да чуя) поръчаната муска съдържа седем различни пожелания за привличане на щастие и добро. Мисля, че всеки с поне завършен първи клас лесно може да преброи едва три принтирани отделни думи на арабски, които обаче нямат никакъв смисъл, нито са молитва, какво остава пък пожелания. Едно голямо нищо! За мен това листче крещящо показва отношението на онези стоящи зад името "Беркант", очевидно имащи целия народ за абсолютни будали и глупаци, след като свободно и без капка свян пробутват такива боклуци за муски.

     В заключение нека ви покажа и изображения на истински и правилно изписани муски и арабски талисмани. Мисля, че сами можете да откриете  разликите с по-горните комерсиални продукти на конвейерна изработка.


     Надявам се статията да ви е била интересна и полезна, макар че може да се каже още много по темата. Онези от вас, които са поръчвали, откривали или попадали на някакви муски, талисмани или листчета с арабска писменост и имат съмнения за достоверността им или от чисто любопитство какво представляват, могат да ги изпращат на посочения в контактите ми имейл. Ще се постарая да отговоря на всеки.

79 коментара:

  1. здравей,много добра тема, относно на ейваз муската - поредицата от цифри може да е свързана с портал за джинове ( за квадратите има такава версия), а от другата страна след дълго съветване и транскрибиране с ходжа от филипините( без майтап),това на най-долния ред е втората или третата калима - " и нямаме силата да вършим нито добро ,нито зло, без помощта на Аллах,най-могъщия... и т.н." Защо е написана по този начин не знам...по ми е интересно да разбера какви са тези знаци на първия ред и тия двата ченгела отстрани. Оказва се също,че ейваз пише въпросната калима явно на всяка муска+един или два квадрата ( в случая - 3 пъти Аллах и неразбираемия текст от първи ред). Поредицата от цифри при всички клиенти е винаги една и съща и е ксерокопирана. Искам ми се да покажеш ако може листчето ,което ейваз дава за пиене. Предполагам че е текст от корана. Но все пак.

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей,
    не е тайна, че муските за разваляне на Ейваз са почти едни и същи за всеки, а и от наблюдение се вижда за повтарящата се серия числа. Относно естеството им, подозирам, че могат да представляват цифрово преобразуване /по абджад или друг начин/ на фраза от Корана, но в този вид и без съответното зареждане представлява едно голямо нищо. Най-вероятно е преписвано механично отнякъде без да се знае с какво точно се работи. При него в някои муски се срещат и много лошо изписани магически квадрати на 99-те имена на Аллах, които масово се използват от нашите ходжи, но също толкова лишени от правилност и ефективност.

    Темата за магическите квадрати е много обширна, но това което у нас се прави, няма нищо общо с джинове. Използването им в муски/талисмани грубо казано цели да "впрегне" силата на дадено магическо име, фраза или израз, чрез цифрово или буквено изражение, съчетаващо т.нар. "тяло" и "душа" и след съответното активиране на квадрата, чрез екстрактване на допълнителна серия от имена или в допълнение със заклинателни клетви да се анимира или превърне в "жив обект" или акумулатор на духовна енергия (рухания). У нас, за съжаление все още не съм попаднал на ходжа, който да е запознат с тези процеси. И само да вметна, че едно подобно зареждане може да отнеме часове, дни или дори седмици. Ако на ден при ходжа минават по 10-20 или повече човека е невъзможно да се извършва на всеки, така че клиентите си получават ксерокопираното хвърчащо листче и така се минава метъра. Колкото и да е неприятно, това е общата практика при почти всички в този бранш.

    По отношение на останалите ченгели за които питаш са безмислици и нищо незначещи драсканици, изключвам името "Аллах", а под него едва успява да се различни (вероятно в опит да се прерисува) фразата /трета калима/: "Няма друго могъщество и друга сила освен чрез Аллах".

    Ако искаш можем да говорим повече на темата по скайп или имейл: arabskamagia@abv.bg /skype: arabskamagia

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте,а какво ще кажете за Адем ходжа?Дават го за най надежден не взима много пари и долавя някой неща на мен ми позна доста и ми разваля магия за закл късмет но н а моя приятелка почти нищо не може да види,но успя да и помогне у тях беше ад в нищо не и вървеше след няколко посещения при него е съвсем друг човек работи учи отново се върна онова жизнерадостно момиче което познавам от дете.ППС не е реклама просто лично мнение.

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте,
    всеки има право на лично мнение, а моето е, че тази промяна или "оправия" е била вследствие на случайност, най-малкото, че в живота на всеки има и негативни и положителни периоди. С удоволствие бих показал и муски на Адем за да се видят драсканиците които пише, тъй като са същата мистификация като някои от по-горните примери, но не ги пазя. Творчеството му се разпознава лесно, обикновено загъва в листчето стотинка уж за късмет, въпреки че и цяла пачка с пари да набута вътре си остава също толкова безмислена и непотребна "муска".
    Съжалявам, че трябва да разбия представите, които хората са си изграждали в продължение на години или са им били насаждани, но все някой трябва да открехне завесата зад този цирк.

    ОтговорИзтриване
  5. Поучителна статия!Браво за нея!Дано повече хора се усетят как ни мамят и манипулират измислени врачки,т.н. ходжи и магове-хора без съвест и душа,с едничка цел да ни ограбват!Както се казва-ако не беше трагично,би било смешно!
    Гинка

    ОтговорИзтриване
  6. По написаното всичко изглежда един голям цирк да,но отново да не прозвучи като реклама има ли въобще истински ходжи в България,които най малкото знаят арабскии муските им наистина действат и помагат на хората а не всичко да се дължи на един плацебо ефект?

    ОтговорИзтриване
  7. Целта на статията не е да разобличава мошениците, а да покаже що е това "страховито" нещо наречено ходжа. Уморих се да слушам и чета абсолютни безумия за тези хора. Проблемът не е в някакви несъществуващи магии от които всеки втори страда, а в човешката глупост. Народът е прост и наивен, а като гледам бъдещото поколение изглежда ще става далеч по-зле. Цялата пасмина от алчни и трътлести лелки, изживяващи се като всемирни гурута на родината съществува благодарение на онези които ги хрантутят и произвеждат чрез безразсъдството си.

    Относно въпроса, да, има такива ходжи, които могат да се определят като кадърни. Единици са, но все пак има и те нямат лъскави реклами, нито се показват по ТВ и медии. Това важи и за народните лечители, баби баячки и прочее обикновени хора, които не се набиват на очи с пластмасови джуки, модерни джипове и оповестяващи се като спасители, та чак и отменили апокалипсиса. Успех с намирането на такива.

    ОтговорИзтриване
  8. Здравейте!
    Какво е мнението Ви за муските на Ибрахим Ахмад. Питам Ви понеже си поръчах от него, но към момента все още нямам резултат. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  9. Не мога да отговарям за всеки ходжа или който се прави на такъв. Вижте в края на статията.

    ОтговорИзтриване
  10. Какво ще кажете за ходжа Маарем? Направи ми амулет, но още нямам резултат. Мислите ли че е добър? Все пак се подведох по рекламата и интервютата от телевизията..

    ОтговорИзтриване
  11. http://mistichno.com/store/index.php?cPath=24 Какво мислите тези артикули? Може ли да се има доверие на тях. Повечето са от ясновидката Катя, която има някакви сертификати за дейността си.

    Още един въпрос, колко струва разваляне на черна магия при вас?

    ОтговорИзтриване
  12. Интересно защо не отговаряте!! На мен ми се струва че чрез статията по-скоро обслужвате нечии интереси, но не разбирам чии. А може би трябваше да ви попитам на личен имейл към кой ходжа да се обърна или по-скоро колко ще ми струва услугата при вас?
    Хаха поредния самозванец, търсещ клиенти чрез оплюване на другите.

    ОтговорИзтриване
  13. Здравейте,
    не отговарях поради простата причина, че бях извън страната и нямах достъп до интернет. Сега обаче ще го сторя. Очевидно, че и десет пъти да повторя едно и също, все ще има неразбрали. Създадох този блог от добра воля и както сами можете да видите, това не е комерсиален сайт и аз не предлагам услуги, нито пък рекламирам някого или защитавам нечии интереси. Освен това никъде не е написано, че съм длъжен да отговарям на всяко едно запитване за да ми държите тон какво да правя в собствения си блог. Доброто възпитание и култура не биха ми позволили да дойда у вас и да ви държа сметка, защо не сте ми отворили вратата, нали?
    Наясно съм, че хората търсят някакво гуру, което да им оправи всичките проблеми (реални или измислени), но ако човек е решил да се доверява на някакъв си нескопосан, мазен и бездарен актьор, самонаричащ се Маарем или на някаква трътка със "сертификат", то съжалявам, но отговорността за това си е лично негова.


    За неразбралите ще потретя и почетвъртя щом се налага. Мога да извадя още много кирливи ризи, но това не ми е целта, нито пък ми влиза в работата кой и защо лъже. И да бъде разкрит мошеникът си остава мошеник и с махането на един други десет ще цъфнат на негово място. Това което всъщност се опитвам да направя е да дам информация за реални практики, за да могат хората да имат поне бегла представа върху съответната магическа традиция и с какво евентуално могат да се сблъскат за да избегнат шарлатанството. Или може би мислите, че си нямам друга работа, а влагам усилия да превеждам от няколко езика и да пиша статии само за да си правя вятър на устата?

    За огромно съжаление се убеждавам, че на прасетата не бива да се хвърлят бисери. А нашето общество е вечно недоволно. Дай му на Бай Ганьо един милион и той ще се оплаква защо не са два. Не се чувствайте задължени по какъвто и да е начин да влизате тук и да четете публикациите ми.

    ОтговорИзтриване
  14. здравейте, прочетох статията ви изцяло. Аз ходих при ходжа Джилбер и той ми помогна. Четейки написаното тук, започвам да се замислям дали той ми е помогнал или е била чиста случайност.
    Поздравявам ви за смелостта да пишете срещу тях, мисля че има доста още които трябва да се изтипосат тук. Не рзбирам само как може да им правят реклама по телевизиите като ги знаят че за нищо не стават.
    Антонова.

    ОтговорИзтриване
  15. Рейн, много си прав! Наистина е такова положението. Няма смисъл да се дразниш. :)

    ОтговорИзтриване
  16. Толкова много се тръби ,че се развалят магий ,кой тогава ги прави ,се питам? Насочете ме към някой истински маг , който разбира и от черна и от бяла магия.Ако тук не е удобно да ми отговорите ,пишете ми на емайл : daria.helena0@gmail.com

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. При кой истински ходжа да се обърна.Неотложно е, опитах почти всичко.........

      Изтриване
    2. За такива въпроси можете да се обръщате към мен на имейла ми (има го в полето за контакти).

      Изтриване
  17. Нима не съм го написал достатъчно ясно?
    Целият цирк с магии и ужасии се разиграва от години с единствената цел да се печелят пари на гърба на наивници и лековерни хора. Какво по-добро оръжие за контрол от страха?
    "Имаш черна магия, ако веднага не ти я разваля срещу 1000 лв. ще умреш до три дена!"

    Нека е ясно, че не съм бюро справки или телефонен указател. Този блог не е създаден за да рекламира или промотира нечии услуги, а само и единствено с информативна цел. Поради тази причина ще ви помоля да не се обръщате към мен за координати на "истински" магове, врачки и пр.

    ОтговорИзтриване
  18. moje li da mi kajete ne6to za Ali Ismail

    ОтговорИзтриване
  19. Ходжа Маарем и ходжа Джилбер са мошенници. Не ми помогнаха, а колко пари ми взеха!!

    ОтговорИзтриване
  20. Прочетох много внимателно статията и коментарите по повод работата на ходжите и така наречената "помощ" от многото "феномени" в дължавата ни.
    Първо искам да кажа, че в човешкия живот всичко е написано / тоест всичко е съдба /. Човекът минава през различни житейски периоди - периоди на възход и периоди на падение. Както не може да има само ден / тоест светъл период в живота /, така не може да има и само нощ / тоест тъмен и проблемен период в човешкия живот /.
    По повод на това кой феномен да изберете и да му се доверите ще ви кажа златното правило, което според мен е истинско, а именно:
    когато решите да се обърнете към някой феномен, то винаги първо питайте за цената на услугата /истински надарения специалист взима малка сума или такава, каквото реши да остави клиенът / и второто е че те не обещават / нито променят човешки съдби, нито изпълняват желания като джинът на Аладин /, а просто помагат според силите си.
    ПОЗДРАВИ!!!

    ОтговорИзтриване
  21. Трябва да се съглася с по-горния коментар, повечето хора търсят чудеса, някой да размаха вълшебна пръчка и животът им да стане приказка. Уви, без труд и усилия нищо не става, така е и в магията.

    ОтговорИзтриване
  22. tozi uj hodja djilber e mo6ennik,pribira parite na horata samo.ne znae arabski ezik,pi6e nqkakvi draskanici,a muskite koito dava sa palna pornografiq,samo da moga da znam koi e?bih go raztrelql na momenta,no allah 6te go napravi edin den .6te si plati

    ОтговорИзтриване
  23. PO GORE PRO4ITAM - NQKOI SI HODIL PRI HODJA DJILBER,AMA 6TO ZA LAJI SA TOVA,EDINSTVENO PO TELEFONA GOVORI,NA SKAIP NE SE POKAZVA,AMA TOI NE E HODJA,DORI ARABSKI NEZNAE,EDNO DETE NA 5 GODI6NA VAZRAST 6TE PI6E PO DOBRE OT NEGO,A VZEMA TAKIVA PARI I KATO MU KAZAH 4E NE SE POLU4I NI6TO OT VSI4KATA MU RABOTA KAKTO TOI SI Q NARI4A,ZAPO4VA DA KALNE,PO GORE IMA PUBLIKUVANA MUSKA NEGOVA,KAK NQMAT SRAMA DA MAMQT,AMA BALGARSKA RABOTA-NAIVNOST.OSTAVQM E-MAIL I AKO NQKOI IZLAGAN MOJE DA SE SVARJE S MEN I DA GO NAMERIM - ISKAM DA SI PLATI STOKRATNO ZA IZMAMITE SI!!!TOVA E PO6TATA MI: damqncho1978@abv.bg

    ОтговорИзтриване
  24. Ахмед ходжа от Ракитово познат ли ви е и той се занимава с черна магия,ходила съм няколко пъти,но вместо да ми помага беше все едно не съм ходила.Може да има и свещен ходжа,но повечето са мошенници.

    ОтговорИзтриване
  25. Известен ми е. Така наречената "черна магия" с която се занимава е по-скоро театър, може да приема такива поръчки (което изглежда
    страшно и смущаващо в очите на невежите), но е поредният цирк. Прекалено много се драматизира с тези "страховити" и "дяволски"
    ходжи, а 95% от всички са най-обикновени мошеници, при това особено невежи.

    ОтговорИзтриване
  26. Здравейте, за съжаление ми се налага да прибегна до услугите на истински ходжа, който не е шарлатанин, това е последната ми надежда. Вижда се, че имате наблюдения за тези хора и сте направили анализ на доста от тях, но много Ви моля,ако знаете поне един от малкото, които са истински и могат да помогнат, да го споделите с мен.ivelata@abv.bg. Благодаря Ви предварително

    ОтговорИзтриване
  27. А Вие не прочетохте ли всичко написано по-горе?! Един истински ходжа не би се занимавал с каквато и да е магия, защото религията му не го позволява! Това, в което вярвате е това, което храните. Ако някой е отправил нещо срещу вас единственото, което може да Ви помогне е Вашата собствена духовна сила и вярата в доброто!

    ОтговорИзтриване
  28. Позволете ми да не се съглася с последния коментар. Тук първо трябва да се прави разлика между духовник и магьосник, а както съм описал в статията названието ходжа е с размито значение. Ако конкретно говорим за мюсюлмански духовник, тогава е ясно, че магьосничество под каквато и да е форма излиза извън рамките на дейността му. Ако става въпрос за лице, което може да се определи като магьосник, тогава очевидно заниманията му ще обхващат и развалянето на вредоносни влияния. В арабския свят една определена част от духовниците изучават и прилагат методики от клоновете на арабската магия с цел помощ и лечение, което по никакъв начин не противоречи на религиозните им разбирания.

    По отношение на евентуално разваляне, освен вярата е необходимо и адекватна помощ, защото само с едното упование не става, особено ако човек се превърнал в развалина вследствие на злонамерена атака. Все пак не живеем в тъмните векове, когато тежко болните и ранените, лишени от медицински грижи са лекувани само с молитви и оставяни на милостта на съдбата. В природата за всяка отрова съществува и противоотрова, респективно и за всяко едно действие има и противодействие.

    ОтговорИзтриване
  29. Уникален сайт!!! Поздравления на създателите му.

    ОтговорИзтриване
  30. Здравейте. Не се интересувах от подобна тематика, докато една моя роднина не дойде една вечер у нас и ни донесе едно червено триъгълниче и каза, че е ходила на ходжа. Не му знам името, но доколкото подразбрах е от гр. Левски. Той и бил казал, че имаме родово проклятие да не се женим и размножаваме и родът да се затрие. Даде го на баща ми, че бил най-възрастен да спи на него и после да го хвърлят в река сутрин рано без да се обръщат и т. н. Оттогава избягвам нея и семейството и, защото не мисля, че е редно да ангажира дома ми с такива неща без съгласието ни, направо идва и натриса това триъгълниче, още ме е яд, че не го отворих да видя пише ли нещо вътре. Моля Ви, кажете ми ако можете нещо по въпроса, трябва ли да се притеснявам и трябваше ли да изпълняваме каквото тя каза или беше по-добре да и откажем, или си мисля да бях направила едно триъгълниче имитация, като тръгнат да го хвърлят в реката да им го дам, а оригиналното да бях изгорила или изхвърлила веднага. Оттогава минага 2 години, още не сме се размножили, между другото:-))) Никой друг не мога да попитам, затова ще съм ви изключително благодарна!

    ОтговорИзтриване
  31. Полето за коментари не е мястото където се задават въпроси от лично естество, но ще трябва да ви отговоря тук, тъй като не сте оставили координати за обратна връзка.
    Нямате никакво родово проклятие, това са глупости. Този от гр. Левски също ми е известен, заблуда е въпросното "разваляне".
    Чисто информативно, едно влияние не се разваля по този начин, още повече, ако е нещо сериозно. Не го взимайте присърце и не си губете времето с измислици.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце! Жив и здрав бъдете!

      Изтриване
  32. zdraveite, adski mnogo se za4etoh vav vsi4ko napisano tuk i dosta mi pomogna, za koeto Blagodarq iskreno!i az misleh da posetq hodja, vra4ka i tn zada mi pomognat, no se otkazah.imam magiq na semeistvoto vse o6te nz kakva to4no...(be6e izlqta nqkakva 4erveno rozova te4nost na vhodnata vrata) i otdelno o6te ne6ta koito ne jelaq dagi spodelq publi4no.sled koeto problemite ne sa spirali.vse o6te sam v edin krag i se 4udq kak da spra vsi4ko.ottam zapo4nah da tarsq hodji ivar4ki za pomo6t..no pove4eto naistina sa mo6enici za sajalenie/.sega se opitvam sama da iz4istq tazi magiq ako stane 6te si proli4i.no mnogo se radvam 4e pone 4ast ot mo6enicite ste gi publikuvali zada sme naqsno nie horata koito tarsim nqkakva pomo6t koi ni lajat i da si dadem qsna predstava za kakvo 6te si davame parite i kade.

    ОтговорИзтриване
  33. Първоначалният замисъл на тази статия всъщност не беше свързан с разкриване на мошеници и прочее спекуланти. Оказва се обаче, че на много хора им е писнало да бъдат поредната жертва в ръцете на безскрупулни шарлатани и ако с това, което съм написал
    съм помогнал дори на един да се спаси от подла измама, то значи е имало полза.

    ОтговорИзтриване
  34. . Рейн , нека се кажат имената на хора, правещи мръсотии и от които страдат толкова много невинни души? Някои от по-горните ходжи, независимо дали с шафраново мастило и по правилата, поне се опитват да направят нещо за разваляне, дори някои от тях не вземат такси... кои са магьосниците тогава?... да изброим някои, защо толкова се крият? и на теб, и мен е ясно, че ги има... на едно място в девинско, бяха намерени муски в градина, над седем, и то едната с мастило, другите ксерокопирани, значи има някой който се е превърнал във фабрика... обаче, не драсканици, ясно откроени арабски букви... Следващият ми въпрос - какво се прави с муските, та да се върне магията към магьосника?! Аз знам от стар ходжа следното - заравят се в блатисто мочурливо место да се разгниват, а не течаща вода. Кажете и вие нещо...

    ОтговорИзтриване
  35. Единствената мръсотия, която т.нар. ходжи правят е да мамят наивници и да спекулират с оглупелия и суеверен народ. Отново казвам - вината не е в този който яде баницата, а в този който му я дава. Според моите изследвания и опит из по голямата част на страната (за добро или лошо), почти не са останали хора, които наистина да знаят как да навредят. И като казвам наистина, то не чрез внушение, а буквално да те стопят за дни или седмици. Който иска нека вярва, а ако ли не е обречен да живее в постоянен страх. Същото важи и за такива, които имат някакво реално познание и способности да помагат.

    В по-горните примери за "работа" на ходжи, които съм публикувал няма нито един, който дори и бегло да е опит за нещо истинско. Всички от показаните муски имат същата стойност колко парче употребявана тоалетна хартия и бъдете сигурни, че извършителите им са напълно наясно с това. Дори някой да не е изискал такса за творенията си същината им не се променя.

    Уверявам ви, че и аз много бих искал да разбера за тези вещи и умели турско-арабски магьосници, ширещи се по земите ни, но уви до ден днешен съм попадал само на неуки, невежи, малоумни, алчни, абсурдни, нелепи, безскрупулни и смехотворни майстори на магията.

    Относно намерените муски в Девинско, от снимките които съм публикувал тук също се вижда, че някои от листчетата съдържат арабски слова, но това не ги прави по-малко фалшиви. Разбира се, за да се даде обективно и категорично мнение какво представлява намереното, първо трябва да го видя и лесно може да се каже дали е измама или не.

    На въпроса за връщането на магия към извършителя, сам по себе си потърпевшият не може да стори абсолютно нищо, освен ако той не е наясно с материята. Същото би било човек сам да иска да си извърши хирургична операция, а никога да не е учил медицина. Не мислите обаче, че лице имащо реалното познание да вреди, няма да знае и как да се защити. Единственият начин да се спре или накаже магьосник е като се използват услугите на друг по-добър или вещо духовно лице.

    За заравянето на муски в мочурища не е добра идея и няма как да помогне, а и блатата се използват предимно във вредоносната магия. В течаща вода се хвърлят поради определен смисъл, значение и символика за които е писано и обяснявано достатъчно. Един единствен или универсален начин за разваляне не съществува, а физическото или ритуално унищожаване на предмета не винаги е достатъчно и изисква специфични действия за пълна неутрализация.

    ОтговорИзтриване
  36. Здравейте!Прочетох цялата тема,наистина е много хубаво ,че искате да помогнете на хората.Аз самата също имам голяма нужда от помощ и от няколко дена сериозно обмислям да посетя ходжа,истината е е че малко ме е страх ,но вече просто не виждам друг начин.Почти съм сигурна че има заключен късмет...,но въпроса ми към Вас е такъв:когато отидете при ходжа да ви развали магия ,той разваля ли я или просто прави втора за добро и така двете се наслояват една върху друга и уж втората се неутрализира,а всъщност над главата ви надвисват две.Аз поне така съм чувала.Как е според Вас?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще ви кажа как е не според мен, а как е наистина.

      След прехода у нас и появата на тълпи от врачки и познавачки или своего рода "помагачи" трябваше да има и изкупителна жертва или някой, който да отнесе вината за несъществуващите магии, от които всеки задължително е потърпевш и може да се спаси само срещу солидно заплащане. И кой би опрал пешкира за това? Правилно се досетихте - ходжите. Толкова страшни и зловредни... чак да настръхнеш от ужас. А на всичкото отгоре и магии не могат да развалят.

      Нека ви открехна една тайна. Коя според вас е най-страшната магия при турците? Отговорът е попската. Сигурно ви се струва смешно, а може би абсурдно? Е, не се шегувам ни най-малко. Смята се, че православните свещеници по анадолските земи са изкусни майстори на черната магия, а влиянията им са почти невъзможни за разваляне. Звучи ли ви някак познато?

      Друговерските духовници винаги ще бъдат черната овца в стадото. Елементарна народопсихология. Смятам, че това отговаря на въпроса ви, а който твърди, че в ислямската духовна традиция не съществуват начини за разваляне на негативни въздействия е неук и глупав мошеник. Все пак и за лъгането също се иска акъл.

      Изтриване
  37. Zdraveite rain,vijdam,4e ste naqsno,qvno pritejavate onova,s koeto mnogo zloupotrebqvat,v4era se svarzah s Rozmari Kazasova,za6toto imah samneniq zanegativna energiq,kaza 4e imam magiq,koqto okazva vliqnie na semeistvoto mi i moga da razvalq,kato si pora4am otvara za90lv+talisman za predpazvane,mislq 4e e blaf,no vse pak imam pritesneniq,za maika mi,koqto na momenti ne e tq i da6terqmi se otnasq zle s nas,6te vi bada mnogo blagodarna,ako razbulite samneniqta mi!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Задали сте ми въпрос от лично естество и извън темата на публикацията, която е за ходжите и турско-арабската магия, а не за търсенето на помощ от врачки. Може би сте останали с грешно впечатление от по-горните коментари, но не притежавам ясновидска дарба за да ви кажа имате ли магия. Готов съм обаче да се обзаложа, че имате стандартни проблеми от битов характер (кое ли семейство ги няма) и търсенето на външна причина не е решението.

      За всички, които имат съмнения за магия, кажи-речи над половината български народ искам да кажа, че зад семейните скандали, проблеми с парите, любовта, дори здравето изобщо не е задължително да се крие чуждо вмешателство. Спомнете си, че живеем в България, а не в Ориндж Каунти и животът тук не е розов.

      Изтриване
  38. Blagodarq,za. uspokoenieto rain,dano da ste prav.

    ОтговорИзтриване
  39. Прекрасна тема. Поздравявам ви за което рейн. Искам да задам личен въпрос мейла ми е misho_halata@abv.bg

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Контактите ми ги има в страницата, така че можете да се свържете с мен.

      Изтриване
  40. Здравейте,прегледах повечето коментари.не съм сагласен с някой твърдения но всеки си има свое мнение.ще споделя след като бях на гледач той ми каза че имам магия казами да си направя 3 поредни четвъртака киприянови молитви и трябва да ви кажа че лека полека ми олекна и натрупания гняв и агресия вече не са в мен.мога да раскажа и други случай но едвали ще са ви интересни.така че според мен има доста хора който могат да правят мръсотий...едвали от всички ходжи из българия всички са шарлатани...раян виждам че си им доста ядосан на всички явно си имаш основателни причини но не съм много съгласен с теб .пак казвам само моето мнение

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,
      с кое точно не сте съгласен? Няма гледач, врач и каквото още там се наричат, който да не казва на всеки втори, че има магия. В никакъв случай не съм против Киприяновите молитви, но колко са онези свещеници, които могат да ги отслужат правилно и колко наистина го правят? Трябва обаче да знаете, че те не са панацея и далеч не могат да се справят с особено тежки и сериозни случаи.

      Да, безспорен факт е, че има лица, които знаят как да вредят чрез магия, но колко са те? Една шепа хора. Нима те са отговорни за личните нещастия на всеки? Наистина ли? Масова психоза и нищо повече.

      Със сигурност не всички ходжи в страната са шарлатани, смея да твърдя, че съм се учил при такъв който не беше. На фона обаче на цялото котило от мошеници и изедници една птичка пролет не прави.

      И да (само че съм Рейн, а не Раян), имам доста основателна причина да съм ядосан и подразнен и това е хорската глупост и невежество. Все съм виждал простотия, но голяма част от народа буквално си плаче да бъде лъган и воден за носа. Вие няма ли да се подразните от това? Редовно се излъчват изобличаващи репортажи по телевизии и предавания, пишат се отзиви и преживявания с красноречиви факти, но врачкаджийството продължава да е един от най-печелившите бизнеси в България, без значение дали ще се наричат ходжи, магове или екстрасенси. В крайна сметка всеки носи отговорност за себе си, така че може да ходи при когото пожелае. За абсурдите обаче, които се случват няма как да си мълча, наречете го професионално изкривяване.

      Изтриване
  41. Здравейте Рейн.През 2012г. се консултирах с Вас,относно направена любовна магия/от една помакиня/ на моят съпруг.Вие ме насочихте нъм един човек/естественно по мейл/,но този човек ни поиска една доста "прилична"сума.Вярно,че разказа целият ни живот, като че ли беше живял с нас.................Но какво от това? Нали на когото му е дадено Свише ,не си определя сумата, която да му дадеш за да изчисти магията ,или греша? Та от цялото това нещо ,Защото е свързано всичко с пари,и да има някой който да може да ти изчисти магията/като въпросният човек/,ти неможеш да си го позволиш и се завърташ с нова сила в омагьосания кръг,от който невиждаш нито светлинка,нито капка надежда.

    ОтговорИзтриване
  42. Здравейте,
    спомням си вашия случай. Почти няма ден, в който някой да не се обръща към мен за разваляне на магия и след като настойчиво държат да им кажа име, дори и с ценоразпис който не одобрявам го правя (стига да не е мошеник). В цялата страна не ми е известно лице, което да работи с клиенти и да не взима пари с изключение на няколко близки хора, които не бих си позволил да занимавам. Съвсем друг е въпросът колко е редно да се иска като заплащане, а не да се дерат кожи, но това всеки си го определя лично. Не знам обаче защо се смята, че след като някой има познание или дарба е длъжен да го използва абсолютно безвъзмездно. За ясновидството съм съгласен, Ванга например не е взимала пари, освен входната такса през социализма. При магьосничеството нещата стоят по-различно и дори навремето се е отплащало в натура и дребни дарове. Лекарите също работят за пари. Какво да кажем пък, ако случаят е особено тежък и опасност грози и самия развалящ, най-малкото, че никой не е вездесъщ.
    Като цяло въпросът със заплащането на подобен род помощ е комплексен и може да се разглежда от много ъгли и позиции. Не мога да претендирам, че моята е правилната, но това е мнението ми.

    ОтговорИзтриване
  43. Здравейте Рейн ,бих искала да Ви запитам макар , че аз мисля ,че това е така нареченото родово проклятие , когато една майка не е желала едното си дете но го е родила по причини дето тя навярно ще отнесе на оня свят ,но откакто е родено , тя самата си признава как се е мъчила да го души и много искала то да умре и т. н., но то все пак е живо и здраво и доста голямо вече ,а майката отива на 90 г .тази жена не е спряла за миг да не го кълне и проклина , да прави мизерии спрямо него ,а баща му само мълчи , слугува и като роб и освен ,че не е защитил детето си ами и той на стари години почва да сипе проклинания и ругатни ,тая "майка "не се посвени да посегне на родните си внуци да кълне и проклина и тях ,на това дете в нищо не му е вървяло в живота всичко е постигнало с много амбиция и упоритост , и ето и на децата му не им върви в нищо освен само лоши неща да се случват, а на голямата си дъщеря с която са като 2 капки вода, а тя се интересува само как да вземе парите им и това което може да се превърне в такива ,на нея нито 1 път не е пожелала лошо или да я кълке и проклина камо ли децата и , като 1 то е осиновено ,и то незнае още , тази жена кълнеше и проклинаше рода си и всички измряха , кажете как може да се пребори човек , това '' дете '' и то е ходило при разни които само вземат и уж правят нещо да се оправят нещата , кажете нещо по тоя въпрос , има ли някой който наистина е вещ в тая област и ще помогне на хората от сърце ,но без да им взема пари , те съм сигурна , че като видят ,че има резултат сами ще идат и му се отблагодарят после , те наистина нямат средства ,а не като всики други -дай ми парите първо -надявам се да отговорите , Благодаря .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Уважаеми читатели, бих искал да ви напомня, че блогът е посветен на разискването на конкретни теми и проблематика, а не за извършването на консултации в полето за коментари към статиите. За всеки който иска да се свърже с мен или да ми сподели нещо съм дал координати за обратна връзка в поле контакти. Давам ги отново, e-mail: arabskamagia@abv.bg, skype: arabskamagia
      Ще направя изключение за по-горния коментар, но в бъдеще няма да допускам да се водят други лични дискусии на грешното място.

      Това, което описвате няма нищо общо с т.нар. "родово проклятие". Под този термин можем да спрегнем всички вредоносни обреди от народната магическа традиция, които са свързани с унищожаването на цяло семейство и членовете му, които са рядкост и се извършват особено трудно. В останалите случаи може да е в следствие на някакво провинение, поради което виновният получава наказание и за наследниците си, а такова може да се получи дори и от изравянето на прокълнато/пазено имане. Обяснявал съм го сигурно двеста пъти и в наши дни силно се съмнявам, че изобщо има чести случаи или са прекалено малко за да има каквото и основание за масовата психоза, която в момента тресе целия народ с тези измислени проклятия.
      Съжалявам, но зад проблемите ви не се крие свръхестествена причина, а фактори обуславени от постъпките на хората и причинно-следствени връзки произлизащи от тях. Ако някой смята, че това е магия - ок, но за мен не е и няма как да бъде.

      Конкретно за вашия случай, как смятате, ако родител започне да си кълне децата и в продължение на години насажда негативизъм и чувство за вина, дали това няма да им се отрази? Разбира се, че ще се случи, а дори и само за да им срине психиката, което е достатъчно за да не се чувстваш пълноценен и да изглежда така, сякаш светът ти е обърнал гръб. Какво остава пък за опит за убийство на невинно създание, което си е умишлено престъпление. Срамно и жалко е да се случва, но изроди всякакви и бъдете сигурни, че и те ще си получат заслуженото рано или късно. С ходене по врачки няма да намерите решението, което търсите. Проблемът е на психологическо ниво и изисква помощ от съответен специалист за да се преборите с демоните от миналото си.

      Изтриване
  44. Здравейте , моля бих искал да зная в Бургас ходжата Ахмед мошеник ли е или не , може само да ми отговорите с да или не , ако се притеснявате тук ,напишете ми как да ми кажете за да разбера ,хубав ден ви желая .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така като ми гледате сайта и публикациите, смятате ли, че точно аз мога да се притесня от каквото и да е, камо ли от някакви евтини мошеници, половината от които от малцинствен произход?

      Не ви отговорих на запитването, защото нееднократно съм обяснявал, че не съм бюро справки и блогът е посветен на теми свързани с арабската магия, а не върху измамната дейност на родните "чудотворци". Все пак ще ви дам жокер, ако потърсите малко по-внимателно в интернет ще попаднете на документален репортаж, разкриващ мошеничествата на бургаския гуру.

      Изтриване
  45. ДОБЪР ДЕН, КОМПЕТЕНТНИ , НАЛИ ЗНАЕТЕ САМО КОЙ ЗНАЕ И УМЕЕ ВСИЧКО
    ПОЗНАВАМ ЕЙВАЗ КАТО КЛИЕНТ СЪМ МУ НАД 10 ГОДИНИ
    ПОМАГАЛ МИ Е ЗА РАБОТА ДЕТЕ БОЛНИ РОДИТЕЛИ И БЯХ СВИДЕТЕЛ КАК ЕДНА ЖЕНА ИЗХВЪРЧА НАВЪН , ИСКАЛА НЕ6ТО ЛОШО И ПОВЕЧЕ НЕ Я ВИДЯХ. НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА КАКВО ПИШЕ НА МУСКИТЕ МУ ИНТЕРЕСУВА МЕ ДАЛИ МИ ПОМАГАТ И ДА НЕ ВРЕДЯ НА НИКОГО . НАПРАВЕТЕ И ВИЕ ТАКИВА НАЛИ ИМАТЕ МОСТРАТА И СИ ПОЖЕЛАЙТЕ КЪСМЕТ И ЗДРАВЕ,РАБОТА . НИКОЙ ОТ НАС НЕ Е ИСКАЛ И ДРУГО. И ДАНО ВИ СЕ ПОЛУЧИ ТОЗИ МЪЖ Е СПАСЯВАЛ ЖИВОТА НА ДЕТЕТО МИ В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА 6 ГОДИНИ . ПРАВЕТЕ СИ ПРОСТАШКИТЕ КОМЕНТАРИ НО НЕ ЗАДЪЛЖАВАЙТЕ С ЛЪЖИТЕ СИ.НИКОГА ТОЗИ ЧОВЕК НЕ МИ КАЗАЛ ИСКАМ ТОЛКОВА ПАРИ

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всеки има право да изразява лично мнение и точно поради тази причина ще допусна гневната ви тирада. Вие твърдите, че сте били очевидец на това как въпросната персона е помагал, на което ще отвърна, че аз пък съм бил свидетел как изобщо не е помагал и то не на един, а на мнозина. Ваше право е да сте убедени в ползата от парче употребявана тоалетна хартия, представена като муска, но в медицината това се нарича плацебо ефект.
      Къде е сега вашият многоуважаван спасител, а бяга и се крие от град на град? Необходимо ли е да продължавам повече?

      Не правете грешката дори да допускате, че бих изрекъл нещо, което да не е проверено и което да не мога да подкрепя с факти. С лекота мога да застана зад думите си и ви уверявам, че ако целите словесна война ще изгубите.

      Все ми е едно дали Иван, Петран или Драган скубе, дере, лъже или вдига мъртви от гроба. По какъв начин трябва да ви набия в празните глави, че този сайт не е създаден за да има нещо общо с подривната дейност на някакъв смехотворен престъпен контингент от псевдо чудотворци? Ако имате какво да казвате по отношение на арабската магия, тъй като очевидно сте с далеч по-голяма компетентност от мен и моите "просташки коментари", моля, сторете го! В противен случай ще изгубите правото си на глас.

      Изтриване
  46. Здравей те обръщам се към вас със молба да ме насочите към истински ходжа които има дарбата наистина да помага на хората да разваля всякакво зло живота ми е съсипан и съм на ръба на отчаянието зная кои го прави но не мога да се защитя попадах на две измамнички които ми взеха много пари и се подиграха с мен последно разговарях с Ерол от Бургас но и на него не бих се доверила ходжите които притежават дарбата да помагат не се рекламират затова се обръщам към вас със молба да ме насочите да ми помогнете моят имеил kalinka.89@abv.bg

    ОтговорИзтриване
  47. Уважаеми Rain, въпреки че подхождам със скептицизъм към мистицизма, няма как да не уважа старанието Ви при изготвянето на този материал. Като човек, който знае (макар и незадоволително малко) арабски език ми е изключително смешно как неуките в тази област мислят, че всеки втори ченгел и точка е арабска реч, та дори творят талисмани, предназначени за дълбок мистицизъм - може би своеобразен Ренесанс стил "суфизмът от 21 век"
    Иронията настрана, погнусен съм от тази нелепа ситуация до етап на безсъние, просто защото тази вечер за първи път в живота си чух за явлението " ходжа - магьосник" и получих културен шок. Погледнах в интернет за въпросния споменат ми нетрадиционен ходжа Маарем, чудейки се как не са го изгорили на кладата... Въпреки поизяснилата ми се ситуация, че става въпрос за местни селски шарлатани, комбиниращи някоя друга фраза от Корана със сос от повтаряща се "Шахада" от време на време, все още ме гложди един въпрос, ако позволите да ви потормозя с него - МОЛЯ ВИ, кажете ми, че това НЕ са реални духовни лица, че това не е поредната издънка на главно мюфтийство, защото ако е така, трябва да започна да си събирам пари за билет до Марс.. (сериозно, това не е Америка, че да има разни евангелистки пастори чудотворци)
    И ако позволите втори въпрос ( и според мен, първи такъв по темата) има ли допирна точка между арабската магия и да речем суфизма ( не е задължително, просто ми е най-яркия пример на прима виста за арабски философски мистицизъм) ??
    Всеки прочел и подочул повече от 2 изречения за исляма знае, че при завръщането на пророка Мухаммад в Мека той влиза в храма Кааба и изважда и изпочупва всички идоли отвътре. Не че целя да засегна автора или конкретно някой или вярванията му (сериозно, не засягайте хората и не обиждайте вярата им в каквото и да е, варварско и инквизиционно е :s ), но ако автора ми разясни есенцията на арабската магия и разграничението и от идолопоклонничеството в предислямска Арабия ще му бъда много благодарен.
    Приятен ден :) или в моя случай добро утро :D :D

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ви за интелигентния коментар.
      Въпросите които задавате са доста комплексни и изискват задълбочена обосновка, но ще отговоря по-накратко.
      На първо място държа отново да направя разлика между ходжа и магьосник. Под ходжа трябва да разбираме, че става въпрос за духовник или представител на ислямската вяра, каквото е свещеникът в християнството. Ако обаче изляза по улиците и започна да анкетирам хората какво според тях е ходжа, 95% от всички ще ми отвърнат, че е човек който прави магии. Какво говори това? Говори, че народът е неук и лесно може да бъде воден за носа. Точно това и се случва или всяко едно колоритно изглеждащо лице (аз ги наричам артисти), което се подвизава и самоопределя като ходжа автоматично придобива статут на чудотворец. Тук вече говорим за бизнес и е абсолютно безсмислено да се опитваме да търсим каквато и да е автентичност, духовност или нравствени ценности при подобни индивиди. Главното мюфтийството няма нищо общо с тях. Все едно Светият синод да има нещо общо с всяка една врачка, която се е обкичила с икони и парадира, че е наследница на Ванга. Толкова по темата с мошениците, а и след като крайният потребител изпитва належаща нужда от техните обещания и псевдо-чудеса, мисля, че си ги заслужава с право.

      На въпроса за връзка между арабската магия и суфизма, не само че има такава, но в някои суфистки школи (тарики) е силно застъпена работата с конкретни магически клетви, в основата на които стоят древни езически имена, много по-стари от исляма и неговите учения. Трябва обаче да знаете, че между магия и магия има много голяма разлика. В посочения от мен пример става въпрос за теургия, а не за друг вид магически практики. Едва ли ще намерите суфистки клон или духовна школа, чиито представители да боравят с т.нар. сихр суфли или магията на подземния свят, която грубо казано можем да определим като вредоносна или свързана с "лошите".

      В основата си Рухания почива на антични вярвания, преплетени с ученията и догмите на исляма, но в нея няма да видите почит към други божества освен Аллах. При мюсюлманите дори едно класическо измиване абдест/уду може да се свърже с ритуалните измивания на сабеите или прекланящите се пред звездите. Днес разбира се никъде няма да намерим хора, които да почитат идоли или стари божества в арабския свят, но голяма част от т.нар. идолопоклонничество се е видоизменило в друга форма. Достатъчно е само да посоча почитта към многобройните светци и техните гробници и текета, на които между другото също се извършват магии и са като трън в очите на радикалните фундаменталисти. Съвсем пресен случай за това бе унищожаването на месопотамски културни артефакти, асирийски статуи и дори мюсюлмански гробници-светилища в Сирия и Ирак от зверовете ИДИЛ.
      Ако трябва да говорим за разграничаване, не мисля че съществува някаква форма на магия в ислямския свят, която да не съдържа в себе си поне частица стари вярвания. Опасявам се, че в един пост няма как да Ви разкрия есенцията на арабската магия, но именно затова съм създал настоящия блог, чрез публикациите на който читателят може да си изгради задоволителна представа за същината й.

      Изтриване
    2. Благодаря Ви много за отделеното внимание и успех в начинанията и пъзелите на живота. :)
      P.S. На ИДИЛ трепането им е минало, уахабитски побърканяци.... Срам за исляма достоен за еквивалент на Родриго Борджа за католиците.

      Изтриване
  48. Благодаря Ви много,че си спестих 100 лв за муска за любов на Беркант ходжа.Прочетохи видях всички т.нар муски..и е точно така,ходила съм при ходжа но ефект нула и всеки ми казва че имам магия,отново благодаря за сайта,добре че го изчетох .
    ЗАЩО ТОЛКОВА ХОРА ПОРЪЧВАТ МУСКИ НА БЕРКАНТ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Как защо? Несъществуващият ходжа има най-разпространяваната платена реклама в интернет пространството. Това е най-обикновена маркетингова стратегия за привличане на шарани. Създаваме си измислен продукт, в случая мнимо лице с фалшива снимка и псевдоним Беркант, пласираме го в рекламен сайт, към който пробутваме стотици съчинени истории и измислени хвалебствия, заедно с посредствени статии, представяме се за негови секретари и преводачи и ето Ви супер лесна печалба!

      Със същия успех всеки мошеник може да се представи за личен секретар на Далай Лама, да си направи сайт и да продава вълшебни будистки талисмани от негово име. Толкова е елементарно за разбиране, но като има прости хора нека да си дават парите. Няма абсолютно нищо странно за чудене. От простотия и глупост се печели най-много. На печелившите честито!

      Изтриване
  49. Много ми хареса статията. Аз дадох близо 500 лева общо за всичко, правих муска за материално благополучие даже и нищо не се е променило от тогава. Това стана 2013 година, а въпросният х оджа беше Ахмет град Варна.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че статията ви е харесала. И Ахмед е стар познайник в сферата на окултния алъш-вериш.

      Моите уважения към всички препарили от мошеници, но ако някой ви обещае неземно чудо срещу няколко хиляди лева, все ще се намери такъв който да му ги даде, а после ще се оплаче, че е бил излъган.
      Чия е вината тогава? Защо не се интересувате и не се осведомявате, а ставате лесна жерта, търсейки винаги лесното и едното голо обещание? Защо почти всеки смята, че в Корана има някакви заклинания и магии, но упорито го мързи да провери с един клик в Гугъл съдържанието на тази книга? Защо колкото по-бутафорен, плиткоумен и посредствен е даден маг, ходжа или ясновидец, толкова повече клиенти му връзват?
      Разбира се, че ще ви лъжат. Ще плащате луди пари и ще получавате заблуди, загънати в хартийки дотогава, докато не започнете да мислите и разсъждавате трезво.
      Истинската магия не е клоунада и бизнес с километрични опашки от хора, търгнали да пускат левчета в касичката на 268-та наследничка на Ванга. Нито е чудотворно решение на всеки проблем. Лесни пътища няма, но лесни пари със сигурност има!

      Изтриване
  50. Здравейте, какво мислите за ясновидката Фидес, бях при нея скоро и ми каза невероятно цени. Скоро се свързах с Беркан който ми написа потресаващи неща от които съм се нуждаела. Можете ли да ми помогнете с малко инфо кой може да ми даде точна информация. На лична мога да ви кажа с подробности. Благодаря

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Шуменската псевдо-наследничка на Ванга Фидес е типична лакома търговка, която освен да ви лиши от тежестта на паричните ви средства в джобовете и банковата сметка с друго няма да ви е от полза. Колкото до фалшивото лице и измислен продукт със звучното име "Беркант" е коментиран достатъчно, при това с приложени нагледни доказателства за да може всеки да си изкара ясна представа и за да не необходимо никой да ме пита повече за него.

      Изтриване
  51. Благодаря ви за изчерпателната статия написана явно от човек, който знае за какво иде реч! Попаднах на нея точно когато имам нужда :)

    ОтговорИзтриване
  52. И аз много благодаря за тази хубава статия, която внася доста светлина по темата особено за хора които нямат никаква информация и лесно биха се подвели от рекламите в интернет пространството.

    ОтговорИзтриване
  53. Здравейте попринцип не се занимавам с такива неща но от известно време ходих при някакви хора сега получих имеил от ходжа Беркам оказа се че имам 19 черни магии 4 за смърт още 10 за някакви такива неща и общата сума за махането е 15 900 лв но с отстъпката е 12 000 хиляди няма проблем и на внодки мога да ги платя как ви се струва да ги плащам ли или да оставя нещатата така дали да му се доверя..или да чакам утре да умра едва ли скоро ще съм между живите с толкова магии

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ха, ха, отдавна не се бях смял така. За съжаление са Ви взели за стръв и са се подиграли жестоко с Вас. Както нееднократно съм писал и обяснявал, т.нар. "ходжа Беркант" е измислено и несъществуващо лице, зад което стоят група от изпечени измамници - неговите преводачи. Ако мислехте трезво, а не под влияние на страховити внушения за несъществуващи магии, щяхте най-напред да се усъмните в тези абсурдни глупости, които са ви написали. Ако наистина бяхте потърпевш/а на толкова магии, то със сигурност нямаше да сте измежду живите, но щом имате едни излишни 12 000 лв (ех, че и с отстъпка), то най-добре да ги дарите на безскрупулните мошеници да си живуркат на ваш гръб.
      Все съм виждал измамни схеми и шантажи, но това е повече от смехотворно, както е тръгнало утре ще поискат и да си продадете десния бъбрек за да Ви развалят 99-тата ужасяваща "магия" за смърт. Не знам кой нормално мислещ човек би се вързал на подобно безумие?

      Изтриване
    2. На мен ми направи муска за любов и също се оказа че имам 83 магий като цената за развалянето е 16500евро.😲 Тогава само преди 10 дни разбрах че съм излъгана (но човек прави какво ли не когато е отчаян)
      Пише да не се отваря муската никога и да чета 1 молитва която е на български.
      След това което прочетох тук вече много искам да я отворя и да ви я изпратя но все още нещо в мен се надява. 😕

      Изтриване
    3. Обаче, честно да ви кажа, наистина ме смайвате. Осемдесет и три магии върху един човек? 17 хиляди евро за "разваляне"?
      Молитва на български от "ходжа" мюсюлманин?!
      Наистина ли?!
      Даже не знам и как да го коментирам... а вие се надявате.
      Блажени са невежите.

      Изтриване
  54. Здравейте и от мен, не знам как се определя кой колко магии има, но като малко дете ми беше правено нещо, дали магия, дали друго вмешателство, но действително го имаше. Една жена ми каза следното тогава - ще преспиш през нощта и се опитай да запомниш кой човек ще сънуваш в съня ти. Когато се събудиш си спомни за този човек и сам ще почувстваш и ще си отговориш на въпроса кой ти е направил магията и каква е тя. Действително така и стана, спах през нощта, когато говорих с тази жена, сънувах човек от моите близки който ми обясняваше нещо, но не го разбрах какво, след което на сутринта си спомних на сутринта този човек и сам усещах каква магия е направил. Нека @rain коментира върху това, той има опит с тези неща. На мен тогава ми се стори доста интересно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, то друг няма кой да коментира, предвид факта, че аз съм автор на страницата.
      Иначе в това, което описвате има резон. Съществуват множество ритуали и обреди за получаване на прозрения и съновидения. Описвал съм подобна практика, използвана в арабската духовна традиция. Понякога знак в съня може да ни бъде даден и без да е търсен целенасочено. Обикновено като дадено послание, което ни предупреждава, че над нас тегне опасност или пък ни се разкрива образът на злосторника.

      Изтриване
  55. Здравейте,
    Невероятно интересен блог, достъпно и грамотно написан. Поздравявам ви.
    Искам да ви попитам: Откъде мога да намеря и закупя книгата "Йълдъз Китап"?
    Благодаря ви предварително.
    Поздрави.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря!
      Относно т.нар. Йълдъз Китап, това е книга за астрология в оригинал писана на османски и няма как да я намерите на книжния пазар. За сметка на това има достатъчно много книги свързани с астрология, които са далеч по-добри.

      Изтриване
  56. Здравейте,
    Много ви благодаря за отговора, бях останал с впечатлението, че Ходжите гледат за даден човек( дата на раждане, година) и име на майката основно по тази книга "Йълдъз Китап".
    Може ли да ми разясните по какви книги правят тези нумерологични изчиления?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, по тази книга го правят. Само, че това не е гледане, нито система за предказване, а изчисление на астрологичния знак, според който ви казват общи приказки и зодиакални характеристики от типа на "пазете си нервната система", "вие сте хора с остри черти на лицето", "обичате да пътувате" и пр. И на база всичко това си наслагват и техни измислици, уж че виждат бъдещето на човека, така че да го впечатлят и че едва ли не са прочели живота му в някаква вълшебна книга. А повечето дори не си правят и труда да изчисляват нещо, а директно баламосват клиента с каквото им дойде на ума, като се стараят да нацелят нещо на случаен принцип. Ето затова казвам, че народът е прост и суеверен до безумие, като приема на сляпо всякакви евтини приказки и долнопробен театър. Истински ходжи (разбирайте магьосници, а не духовници) у нас вече няма. Ако все пак в някое забутано село има такъв, той ще е никому известен и ще се старае да не привлича внимание върху себе си. Всякакви други актьори от телевизионния екран, жълтата преса и неграмотни обяви са крещящи ментета. И едно уточение - цигани ходжи няма, нито пък жени ходжи.

      Изтриване
  57. Здравейте,
    Благодаря ви отново за разясненията.
    Много ми е интересно (бил съм свидетел, как ходжа обясняваше за направена магия за раздяла или подготвяше билки за любовна магия на едно момиче, като четеше от някаква книга), какви са тези книги?
    Използват ли Корана за направата на Муски?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Въпросът ви наподобява все едно да кажете, че сте били при доктор, който е предписал някакви хапчета на пациент и да ме питате какви точно са те. Как се предполага, че трябва да отговоря на това?!
      Да, Коранът като свещена книга на мюсюлманите се използва за направа на муски, за това съм обяснявал достатъчно в страницата ми.

      Изтриване