4 април 2012 г.

Карин - джин придружител


Карин е название на определен клас джинове, което в буквален превод значи "постоянен спътник". Вярва се, че с раждането на всеки човек към него се назначава доживотен придружител или личен демон, който го съпровожда до момента на смъртта му. В различните култури и традиции този спътник е познат под различни наименования, на персийски и урду е наричан хамзад, на санскрит сайа, а в древноримската митология се говори за личен гений, способен да въздейства и вдъхновява хората. Концепцията за дух двойник е много стара и най-вероятно идваща от "Ка" (духовна есенция или копие) от древноегипетската религия, както и от някои анимистични вярвания намерени в Египет и Арабия от времето на идването на Исляма.

           Смята се, че каринът отговаря за подпомагането на нашия дух да се приспособи към тялото ни и заобикалящата ни физическа реалност. Също така, той може да влияe на много от нашите решения, избори или възгледи. Например, ако човек е възпитан и отраснал в християнска вяра, но често попада или е необяснимо изложен на юдейски влияния, то най-вероятно неговият карин е юдей. Същото важи и за останалите религии, идеологии и дори липсата на вяра. Твърди се, че каринът играе роля и в личните ни отношения. Ако имаме връзка с човек, който нашият карин не одобрява или пък не харесва неговия карин, той ще се опита да внесе колкото се може повече проблеми и неприятности между партньорите.

Според ортодоксалните ислямски вярвания се приема, че всички карини са негативни или демонични (шейтани), чиято единствена цел е да водят човека по лош път. От друга страна, ако нашият джин придружител е духовен и с позитивна природа, той може да ни повлияе за добро, като ни насочва в правилна посока. Каринът може да бъде засегнат от нашите действия или начин на живот, които ако са вредоносни за него той би отвърнал, като ни нашепва депресивни и гибелни мисли или би ни подвел в ситуации, които да ни навредят. Ето защо много от арабските магьосници са търсели начини за защита от тези духове и тяхното въздействие.

Хадисите споменават, че Пророкът Мохамад е успял да накара своя карин да приеме неговата вяра и така последният продължил да го съветва и насочва до края на благочестивия му живот. В много от случаите на установена връзка с духовен учител или водач, всъщност става въпрос за общуване с личния джин придружител, който се представя в приемлива за човека форма и го ръководи по духовния му път. В арабската магическа традиция съществуват различни практики за свързване с този джин за да бъде принуден да отговаря на въпроси или изпълнява задачи. Интересен факт при някои от шейховете и магьосниците, когато директно казват подробна информация за непознато лице е, че изпращат своя карин да говори с този на клиента, който знае всичко за живота му, и по този начин става извличането на информация, което отстрани изглежда впечатляващо и се приема за директно ясновидство.

         
Вярва се, че след смъртта на човек неговият карин не умира, а продължава своето съществуване, а в случаите на контакти с духове на починали се явява именно техният карин, представящ се от името на покойния и знаещ всичко за него приживе.

Източници:
Lebling, R. Legends of the Fire Spirits: Jinn and Genies from Arabia to Zanzibar. Counterpoin, 2011
Sengers, G. Women and Demons: Cultic Healing in Islamic Egypt. Brill Academic Pub, 2002
http://www.jinndemons.com/what-is-qareen-jinn-companion/
http://en.wikipedia.org/wiki/Genius_(mythology)



1 коментар:

  1. Много интересно! Нямам търпение за следващата ти публикация..дано да е скоро :P

    ОтговорИзтриване