15 март 2012 г.

Леене на олово

Ще ви покажа два видеоклипа в които са заснети автентични обреди за леене на олово в ислямския свят. Процедурата е широко използвана и в българската магическа традиция за лекуване на уплах и стрес. Позната е още и като леене на куршум, название вероятно внесено от земите на Турция, където ритуалът се нарича по този начин. Обредните действия при леенето използвано от ислямските лечители не се различават особено от прилаганите у нас, освен заклинателните текстове, които в повечето случаи са определени молитви от Корана. За произхода на това лечение могат да се търсят корени от античната обредност на Европа и Азия.

Първото видео е от турско етнографско предаване, в което е заснето как традиционна лечителка лее олово за премахване на назар (уроки). Ритуалните действия са изключително сходни с много от тези използвани по нашите земи.



Вторият видеоклип показва леене на олово в Мароко. Тук е интересно да се спомене, че методът се използва и за разваляне на магии, както и според думите на лечителката излятата форма показва, че клиентката е омагьосана. Допълнително се извършва и окадяване с благовония, което пък е типична практика в арабската традиция за разваляне и пречистване.

6 коментара:

  1. Kad je u pitanju salivanje olova ili kuršuma zanimljiv je podatak da je taj ritual prisutan u svim zemljama sa kojima su Turci imali kroz historiju kontakt. A nalazimo ga i u Alžiru, Siriji, Palestini, Egiptu...

    ОтговорИзтриване
  2. Да, среща се в почти целия арабски свят. Леене на олово за премахване страх и лошо око се практикува дори и в нордическата народна традиция, което пък е интересно там как е навлязло или е част от тяхната лечителска обредност.

    ОтговорИзтриване
  3. bravo rain,v plevensko ima edin hodja koito pravi muska za doma,pisa nqkav malak aiet,ot drugata strana napisa dua na turski smisal:O,ALLAH pazi.... i negovoto semeistvo ot vsqko lo6o ne6to,i domat mu i t,n. i posle narisuva raka na Fatima,az se u4idih,oviq i kapa nad neq vosak ,posle i 4ete surite Fatiha,Nas i Felqk i gotovo.kaji kak da si napraim nqkoq muska za doma,za bereket i protiv do6mani.koq sure se pi6e i posle kakvo se 4ete nad muskata,za6toto znam 4e vsqka muska si ima dua.6et sam ti mnogo blagodaren!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Да, това е типична техника, но не е предназначено да се прави от всеки, има си вещи хора (в случая ходжи) за целта, няма как всеки да тръгне да пише муски и да стават чудеса.

    Може би не съм изяснил достатъчно ясно идеята на този блог, за което вероятно ще трябва да напиша отделна статия с пояснения и насоки. А иначе за предпазване на дома вече съм публикувал следното: http://arabskamagia.blogspot.com/2012/04/blog-post_12.html

    ОтговорИзтриване
  5. hodjyte ymamy ne sezanymavat stakyva ne6ta yslyamit nego razre6ava tesa samo duhovny voda 4y zato vasa nare4eny ymamy, tova praktykuvatt hodjy- koyto yzu4avat magy4esky knygy . tesa hylyady praktykuva6ty vbulgarya .tey mat svoyte umenya ot mnogo gody6na praktyka ,ysgodynyte tese usavar6enstvat te tryabva dabidat nary4any ,hodjy- magove'.

    ОтговорИзтриване
  6. Беше ми много трудно да разчета по-горния коментар, така че апелирам към кирилица или поне разбираема латиница. Напълно съм съгласен, че ходжа не е особено правилен термин за хора занимаващи се с магьосничество, тъй като носи значение за религиозно лице или духовен учител, а при повечето т.нар. "ходжи" у нас няма нищо духовно. Предвид ниската осведоменост сред масовата аудитория по-лесно е да се използва
    названието ходжа, отколкото да кажем мюсюлмански магьосник. Последното звучи доста извън рамките на познатото и не на място, макар по същество да е най-правилното название за хора изучаващи и прилагащи арабска магия.

    ОтговорИзтриване