6 януари 2014 г.

Тракийска магия: минало и настояще



Макар извън тематиката на блога, бих искал да ви представя едно интересно заглавие, свързано с магическия космос на древна Тракия и нейното наследството в традиционната култура на съвременна България, а именно "Тракийска магия: минало и настояще" на Георги Мишев.

Книгата е издадена на английски език, като за пръв път показва на западната публика подробно научно изследване върху магическите практики на България и съседните балкански страни, проследявайки корените им в ритуалните традиции на Тракия и мистичните култове на древния свят.

Основният фокус на автора е отправен в търсенето на антични реликти в традиционната ни култура и магическа обредност, в които се съдържат редица оцелели вярвания и практики от земите на траките. Главно внимание е обърнато на образа на Великата Богиня Майка в живите ритуали и български магически традиции и нейната приемственост през вековете, чрез трансформацията й в християнски персонажи като Богородица и други светици. Проследено е и проявлението й в народната митология в образа на самодиви, горски и водни нимфи, както и в нейните функции като  Родителка на Слънцето, Планинска Майка, Дева на огъня и Вълчица.

Поднесена с творческа ерудиция, подплатена с богато съдържание от снимков материал и архивни текстове, наред с детайлни описания на примери от обредните практики на народните лечители и магьосници, книгата отваря съкровищницата на фолклора и забравени знания от дълбока древност.

Смело препоръчвам на българските читатели да не пропускат възможността да се запознаят по един увлекателен начин в комбинация от научно познание с духовната култура и магическо минало на предците ни.

Официална Фейсбук страница и линк за поръчка можете да намерите тук:

http://www.amazon.com/Thracian-Magic-present-Georgi-Mishev/dp/1905297483

Няма коментари:

Публикуване на коментар