4 юли 2014 г.

Призив към Луната



В традиционната арабска магия съществуват типични обреди, свързани с предислямските вярвания, които са предимно извършвани от жените в Мароко и Египет и биват наричани шабшаба или словесни формули в стихотворна форма. Пример за такава практика е призив към Луната, чрез който се измолва помощта й за довеждането на любимия човек.
За целта жената, която иска да стори това трябва да излезе в нощ на пълнолуние на открито, да се съблече гола и с разпуснати коси да се взре към Луната и седем пъти да изрече следното: 

"О, Луна, О, Лунице, О, забулена в светлините,
които са твоите седем сестри девици.
Отговори, О, Луна, О, Блестяща над всичко живо,
твоите седем щерки девойки седят край реките,
месят хляб без вода и пекат без огън.
Спусни любовта ми, на мен (името ви)
в сърцето на (името на любимия) и го доведи при мен!"

Според някои версии на обреда се твърди се, че докато изрича думите жената ще види огнен пламък до зазоряване и тя ще издои Луната с ръце, така както се дои крава.

2 коментара:

  1. Много интересен ритуал има ли нещо общо с една българска традиция за доене на Луната. В България обаче има арабска вероятно ритуална практика на доене на луна, която практикуват и ходжите ... имат ли двете общо

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много правилно се досетихте за българския народен обред "Доене на месеца". Определено този в арабската магика има много общи черти, най-малкото, ако изходим от факта, че става въпрос за женска и чисто езическа магия. Задълбочен анализ или съпоставка с нашата традиция няма как да се направи, защото не разполагаме с достатъчно информация, която да е оцеляла и записана от родните етнографи, нито някъде има описан пълния разгърнат обред, поради което вярвам, че най-вероятно е безвъзвратно изгубен. По отношение на изпълнявания в арабския свят, освен в Египет и Мароко, в научната литература съм срещал да се споменава и за жени в Ирак, които са го практикували.
      Ходжите у нас (и изобщо) не изпълняват ритуал доене или сваляне на луна, това е женски обред. Освен ако разбира се нямате нещо друго предвид или може би сте чували за някаква практика, с която аз не съм запознат. Ако е така ще се радвам да споделите повече.

      Изтриване