18 февруари 2014 г.

Босненските магьосници


В босненската магическа традиция, която в основата си се базира на илирийските култове към природата, мистичните учения на Босненската църква (богомилство) и влияния от Близкия Изток, магьосничеството има дълга история.  Предшествениците на днешните обитатели на Босна и Херцеговина илирите са били познати още от античността като склонен към магията и гаданията народ, така както е описано от римските историци като Плиний. Култът към змията, като един от най-древните е уникален пример за свързаните с него магически практики.
Изображение: Apsaravis
Съществуват различни начини за инициация в света на магията, но най-популярните са два. Първият е директно свързан с древната илирийска религия, а вторият е базиран върху исляма. Жена, която иска да се стане магьосница трябва да открие в гората бяла змия. Когато я убие с тоягата си я занася у дома и слага в тепсия на огън докато не стане на въглен. Останките от змията се стриват на прах, която се изсипва в чаша и с нея жената отива на пусто място сред природата, там където не се чува нито глас на петел, нито на човек.
Когато изпълни това условие, тя трябва да се съблече гола, да разпусне косите си и да сложи от змийската прах под езика си. По този начин започва да изрича молитви към силите на природата, в които отправя призив да бъде чута и да й бъде отвърнато. След известно време жената ще започне да чува шумни гласове навсякъде около себе си, които ще се усилват и ще преминат в един силен глас, който ще й отговори. Магьосниците понякога биват и сами избирани от природните сили. Обикновено това се случва, когато в съня си жена бива ухапана от змия и така й се предават силата и знанието, които избраната трябва да приеме и да използва.

Черната магия в Босна се основава на подчиняването на джинове шейтани чрез поругаване на свещения Коран или хляб. За да се сдобие със сила над тези невидими същества жената или псевдо ходжата трябва да премине през инициация, състояща се от богохулни деяния. Показвайки неуважение към Бог и отхвърляне принципите на доброто, отворено се заявява желанието да се твори хаос. Чрез този процес човек става близък с демоните, които виждат идеалната възможност да го обсебят и по този начин да оказват директно влияние на околния свят.
Джиновете шейтани изпитват особено сексуално желание към човешките жени и поради тази причина се надпреварват да отвърнат на зова на жена, която иска да се превърне в магьосница. За да извърши това тя трябва да внесе Коран или хляб в тоалетна (нарушавайки религиозните норми - бел. прев.). Там съблечена гола извършва скверни деяния, като зове Иблис и така се обрича в негова служба. Наградата за това е голяма - придобиване силата да бъде невидима, да омагьосва и дори да лети. Когато желае насила да привлече някой мъж към себе си, тя се съблича гола и седнала върху Корана пред запален огън започва да се върти, като всеки път щом се обърне към огъня изрича заклинания и духва към него. В същия миг джиновете атакуват избраника й, като го измъчват с непреодолима страст и копнеж и против волята му го отвеждат при нея.
Докато девойките имат възможността да се освободят от клетвата си към Иблис, вдовиците не могат да го сторят. За да се превърне вдовица във вещица тя трябва да отиде през нощта на гробище и лягайки гола върху гроба на човек, който приживе е заемал важна позиция, тя изрича призив, чрез който обрича себе си на джина от гроба в замяна на силата да омагьосва. Когато почувства повишаване на телесната си температура, това е знак за приемане - влизането на джин, който е сключил съюз с нея.
Вярва се, че джинът влиза през слабините на жената и се превръща в неин духовен съпруг, който може да я наказва сурово, ако стори нещо против него или волята му. Това се проявява като нанесени невидими удари и оставени синини по тялото й. Като създания на огъня джиновете са изпълнени със силна страст и понякога могат да се материализират под формата на мъж, който да прави любов с вещицата всяка нощ. От контакта с огъня детеродните функции на жената се увреждат и тя остава безплодна. Поради тази причина сред народа на Босна и Херцеговина се вярва, че жена имаща джин за съпруг никога не може да се омъжи за нормален човек, тъй като няма да й бъде позволено и не би могла да му роди дете.

Автор: Raif Esmerović
Превод от босненски: rain 

Няма коментари:

Публикуване на коментар