20 февруари 2013 г.

Талисманни ризи

Османските владетели и обитателите на султанските сараи са носели под одеждите си специални ризи (джама), за които се е вярвало, че закрилят носителите си от всякакви физически и свръхестествени опасности. Изработвани от памук, лен или коприна тези магически ризи са покрити с пищно многообразие от коранични молитви, Божествени имена, магически квадрати, талисмани и защитни формули за предпазване от злини и лекуване на заболявания, поради което наричани и лечебни. Най-голямата колекция от талисманни ризи понастоящем се намира в двореца-музей Топкапъ в Истанбул, в който се съхраняват 87 ризи и 10 покривала принадлежали на султани и членове на османската династия от Джем султан до Мурад III.

Детска талисманна
риза, 18 в.

Военна победа и защита в битки е била ключова обосновка за тяхното изработване. Това показва и подписано от Хюррем Султан (Роксолана) писмо, изпратено около 1530 г. до военния лагер на Сюлейман Великолепни, заедно с лечебна риза, донесена в Истанбул от свят човек от Мека, който воден от видение в съня си я декорира със защитни имена за предпазване при война. Роксолана дори уверява съпруга си, че ризата може да отблъсква куршуми. Има сведения, че при знаменитата битка при Мохач Сюлейман I е носел под доспехите си риза със свещени стихове. Смятало се е, че огромните  успехи които донесъл на Османската империя се дължали не само на усилен труд и стратегия, но и на вярата, че всичко става с божествената подкрепа и благословия на Всевишния.
Талисманна риза от династия
Каджар, 18 в. Иран

За апотропейната употреба по време на сражения сочи и талисманна риза от 18 век (на снимката) с персийски произход съставена от множество коранични стихове. Обещанието за божествено застъпничество в битка се съдържа в 13-ти стих от сура ас-Сафф: "И друго, което обичате - помощ от Аллах и близка победа", видно изписан около всеки ръкав, в допълнение със стихове от сура Ал-Фатх /Победата/: "Ние ти дарихме явна победа", "и за да те подкрепи Аллах с могъща подкрепа" допълнително обещаващи надмощие. Освен едрия калиграфски текст платът е обсипан и с миниатюрни коранични надписи целящи да подсилят ефекта й.

Независимо дали носени в директен досег до кожата или като покривало талисманните ризи осигуряват покритие на тялото със свещени слова със стремежа да го надарят с неуязвимост.  И тъй като досега не са открити такива с останали следи от кръв по тях, може да се предположи, че са изпълнявали ролята си успешно. Освен при военни акции магическите одежди са носени от членовете на султанското семейство за защита от врагове и дворцови интриги, опазване по време на пътуване, осигуряване на наследник и лесно раждане.
Талисманната риза на
Джем Султан,
музей Топкапъ

Една от най-забележителните и запазени ризи е била собственост на злощастния Джем султан, която е била шита за него в продължение на три години. Тя обаче така и не му донесла късмет, тъй като не успява да я носи. Хрониките сочат, че изработката й започнала през 19-я ден на Слънцето, когато то се намирало в знака на Козирог. Това време било избрано след дълги изчисления спрямо астрологическата характеристика на владетеля.
Детайли на ризи отблизо
Тайната на султанските лечебни ризи и процесите на точното им създаването все още не са разгадани. Освен невъзможното дефиниране на всички символи и талисмани върху плата, не е ясно и по какъв начин той е бил бродиран с над осем хиляди конци. Специалистите смятат, че това тепърва ще е обект на подробни изследвания. Знае се, че талисманните ризи са били изработвани поетапно, което включвало хора, които да подберат стиховете и свещените символи, астролози които да изчислят най-благоприятното време за създаване и накрая материалът който ще бъде употребяван. За целта бил използван най-добрият тогавашен текстил със специална преработка в ателиетата на майсторите и калиграфите. Процесът отнемал години, а авторите на повечето ризи остават неизвестни.

Източници:

Gruber, C. The Islamic Manuscript Tradition, Indiana University Press, 2009
http://www.stargundem.com/yasam/1141483-padisahlarin-tilsimli-gomlekleri.html
http://www.ilgazetesi.com.tr/2011/09/29/kanuninin-tilsimli-gomlegi/097445/
Свещен Коран - превод проф. д-р. Цветан Теофанов

Няма коментари:

Публикуване на коментар