8 февруари 2016 г.

Прогонване на лош късмет



           
           Посредством този ритуал, извършван от мароканските магьосници се цели прогонването на лош късмет от потърпевшия, като се прехвърли върху друг човек или животно. 

            Взема се вълнена връв, с която се измерва дължината на обиколката от всеки пръст на ръцете на засегнатия от лош късмет човек, а друга памучната връв се завързва около кръста му и той трябва да я носи така в продължение на два дена. На края на втория ден двете върви се вземат и навиват на топче, което се поставя в малко платнено вързопче, към което се добавят три стари ръждивите гвоздея, листа от градински чай, розмарин, мащерка, келп, семена от анасон, сяра, късче стипца и късче смола бензое. 

            След това засегнатият от лош късмет трябва да занесе на открито място глинен съд с изворна вода и да го остави да престои под луната заедно с вързопчето за една нощ. На сутринта трябва да ги прибере обратно, като зад гърба си излива една лъжица с вода и се прибира без да поглежда назад. Навръщане той трябва да събере по едно камъче от всяка градска порта, както и да вземе камъче от корито на река и речна вода.

            Обратно в дома камъчетата се слагат да се нагряват в метален съд на огън, а отделно пренощувалата изворна вода се смесва заедно с речната и също се загрява на огън. Когато водата заври камъчетата се пускат в нея и след като тя изстине, с нея потърпевшият човек трябва да се измие, а накрая да изгори платненото вързопче. След това домът се прекадява с бензое и веднага се излиза извън него, тъй като първото животно или човек, който бъде срещнат ще приеме лошия късмет върху себе си.


Източник:
El-Kahina. Secrets et recettes de magie arabe, 2011

Няма коментари:

Публикуване на коментар