31 май 2013 г.

Камъни амулети


Амулет се нарича обект, за който се счита, че е надарен с определени магически или защитни качества. Камъните, първоначално носени като амулети в Урук още от четвъртото хилядолетие пр.н.е. продължават да се използват и днес от мюсюлманите. В ислямския свят е широко разпространено носенето на полускъпоценни или скъпоценни камъни с гравирани коранични молитви, имена на Бог и калиграфски текстове. 
Гравирани ахати
            Вярва се, че такъв камък, който носи божествени слова ще предпазва притежателя си от всякакви беди и опасности или ще го надари с определени блага. Подобни камъни амулети съдържат най-разнообразни надписи, от религиозни текстове, цифри и  астрологични знаци до магически символи и шрифтове и предназначени за носени в джоб, увити в плат, като висулки, монтирани на пръстени или директно закачани в домовете за защита. Някои се използват и като печати или личен знак. Счита се, че материалът от който се изработват или самият камък е особено важен, тъй като всеки се характеризира с определени свойства.

Камъните заемат своето място и в традиционната медицина, където им биват приписвани определени лечебни качества свързани с дадено заболяване или състояние. Народните лечители съветват всеки индивидуален според предназначението си камък да бъде постоянно носен на златен или сребърен пръстен. Освен някои от тях, няма да обръщам подробно внимание върху особеностите на всички или ще го оставя като тема за бъдеща публикация.

Ахат с коранични молитви, 18 в.
Ахат - в арабския свят е наричан акик и е един от най-широко използваните камъни за амулети. Приема се като свещен, защото се вярва, че самият Пророк Мохамед е носил ахат върху сребърен пръстен на дясната си ръка. Предпазва от нещастия и беди и дори помага за лечение от ухапване на скорпиони и змии. Твърди се, че най-добите са червен, жълт и бял ахат, защото тези три вида се намират в райските планини.


Соломонов ахат
     Акик Сюлеймани (Соломонов ахат) - познат и като циклопски ахат, кръгъл ахат или котешко око е вид ахат, който след обработка придобива форма на око. Считан за особено силен апотропей срещу зли очи и опасности. Освен да предпазва, ако бъде носен като пръстен на ръката помага за увеличаване на интуицията, концентрацията и личната сила.

Карнеол - един от най-популярните камъни, използвани за изработка на амулети в ислямския свят, понякога също наричан акик. Смята се за носещ добър късмет и предпазващ от нещастия.

Изумрудът "Могул"
Изумруд - носен за привличане на обич, семейно щастие и хармония. Приеман за един от най-добрите камъни предпазващ от изневери, както и увеличаващ силата на молитвите.

Корал - белият корал се използва за лечение на болки в тялото, физическо изтощение, генитални инфекции и срещу лош късмет. Червеният е силен амулет срещу уроки и негативни влияния, носен при анемия, кръвотечения и за облекчаване на темперамента и изблици на гняв.

Лунен камък  - дарява спокойствие и носи облекчение на ума и менталното състояние.

Повече информация и описания на по-известните камъни можете да намерите тук.

В заключение ще ви представя таблица съгласно арабските вярвания за щастливите и най-подходящи за носене камъни според рождения месец на човек.

Месец
Камък
Януари
оникс, лунен камък, тюркоаз, ахат
Февруари
сапфир, ахат
Март
рубин, перли
Април
хелиотроп, диамант, ахат
Май
сапфир, изумруд, корал
Юни
топаз, перли
Юли
перли, лунен камък, котешко око, изумруд
Август
диамант, рубин, хелиотроп
Септември
изумруд, ахат
Октомври
тюркоаз, сапфир, рубин, диамант
Ноември
топаз, корал
Декември
сапфир, топаз, тюркоаз

Източници:

Няма коментари:

Публикуване на коментар