28 октомври 2012 г.

Изпращане на живак в Босна

В босненската магия един от най-силните начини за унищожаване на враг е чрез използването на живак (Hg), практика която също е разпространена в Румъния и България. Вярата в магическата сила на живака се простира през целия път до Иран, където ритуалът с неговото участие се извършва по специален начин. Думата живак идва от персийския глагол "зи", означаващ "живея", използван и от арабите и южните славяни.

Когато някой желае да отмъсти на своя неприятел, като отприщи вълна от болести или други злини върху него, той трябва да се сдобие с живак, който след това бива занесен при имам /ходжа/. Върху метала се изричат определени молитви и проклятия и след като е наречен по този начин вече може да бъде използван. В полунощ, онзи който ще изпраща (или напраща) живака трябва да излезне на открито, да съблече дрехите си и да вземе от земята пръст или тор и да я сложи в устата си. След което трябва да застане на един крак и да започне да нарича:

"Аз съм джин и стоя на един крак..."

След това живакът се излива на земята и той започва да се движи от самосебе си, като се насочва в посоката в която живее врагът към когото е изпратен.

            Според народните вярвания, живакът се движи само нощем, а през деня е неподвижен. Независимо че може да отнеме няколко дни докато достигне до своята жертва, нищо не може да препречи пътя му. Ако потърпевшият го забележи в дома си да блести в тъмното, той може да се спаси само, ако пикае върху живака, тъй като се вярва, че по този начин той ще изгуби цялата си сила. Ако обаче човекът го погълне ще се разболее за много кратък период и ако не му бъде помогнато навреме ще загине бързо.

Автор: Raif Esmerović
Превод от босненски: rain

5 коментара:

  1. А защо се застава на един и крак и се казва "Аз съм джин.." За да не тръгне живака към теб ли?

    ОтговорИзтриване
  2. Заставането на един крак е ритуално действие свързано със символиката на обреда, както и уподобяването с джин. Освен че наричането е съставено по този начин, е свързано и с вярването разпространено включително и у нас, че живакът представлява зъл дух или демон, който носи злини и поразява своите жертви и може да бъде изпращан чрез съответните ритуали. Респективно в ислямската традиция се оприличава с джинове.

    ОтговорИзтриване
  3. Много интересна и полезна статия!

    ОтговорИзтриване
  4. Stajanje na jednoj nozi dolazi iz bosanskog vjerovanja kako je svaki džin hrom te na ovaj način mag imitira samog džina.

    ОтговорИзтриване
  5. Превеждам по-горния коментар:

    Стоенето на един крак произлиза от босненските вярвания, че всеки джин е куц и по този начин магьосникът го имитира.

    ОтговорИзтриване