30 май 2012 г.

Хаджрул йахуд - еврейски камък


Еврейски камък
Хаджрул йахуд или еврейски камък е едно от чудесата на природата. Представлява малък фосилизиран камък с форма на маслина, съставен предимно от калциев силикат. За него се споменава още преди хиляда години, когато Ибн Сина (Авицена) пише за свойствата му в знаменития си труд "Канон на медицината".  Стрит на прах е широко използван в индийската и Юнани медицина за лечение на пикочните пътища, срещу някои кожни заболявания, като диуретик и най-вече за разграждане на отлагания в бъбреците и жлъчката.
Освен медицинското си приложение този камък се използва в традиционното лечение на мароканските духовни учители марабут и фки, които му приписват магически свойства за разваляне на магии, връщане на потентността и отваряне на късмета.

Доскоро не се е знаело почти нищо за мистичните качества на еврейския камък извън пределите на Мароко. За популяризирането му допринася френският езотерик Жоел Дуез, описвайки своето поклонението до светилището, около което се добива камъкът и посвещението си от мароканските духовници.

Ето и какво разказва главният пазител фки за камъка:

   "Свещеният камък датира от древни времена на почитано от хората място много преди появата на Мохамед. А след идването на исляма дойде и един велик марабут, един голям фки Сиди Абдуллах бен Муса. Този светец е бил почитан и уважаван от всички. Бог го обичал толкова много, че му изпратил сън в който му се явил Пророкът Моисей. Той му разкрил как да използва камъка за да лекува и фки Сиди го нарекъл еврейски в негова чест.

   Но камъните не можело да бъдат взети от никой, защото ги пазел могъщ джин наречен Джахир. Фки получил в съня си свещени думи и ритуал, чрез който да подчини джина. Оттогава всяко следващо поколение избира фки пазител на свещения камък, който е с размери 30 метра и е бил почитан от древните култове по тези земи. Веднъж в годината големият камък дава малки камъчета, излизащи от недрата на земята и които мароканските лечители използват в своите ритуали."

Твърди се, че през свещения месец Рамадан камъкът ставал златен и фки пазителите прекарвали нощите под него, където се извършвало и посвещението в неговите мистерии. Днес на това място се намира гробницата на светеца, която е станала обект на поклонение. 

Тайната за това как се използва еврейският камъкът за лечение се предава от учител на ученик. Смята се, че той има свойствата да приема в себе си негативните влияния на магии и вредоносни въздействия. Преди употреба трябва да се носи постоянно от човека за едно денонощие близо до тялото. След което се поставя в съд с жарава заедно с тамян. Засегнатият трябва да застане прав над купата, така че димът от пушека да го обвие и да стои така, докато камъкът не се спука, което е знак за успех и с това негативното влияние се е разрушило.

Друг от начините за разваляне изисква медна пластина с гравиран върху нея печат на Сюлейман бин Дауд (Соломон). За тази цел лечителите фки използват марокански монети, с изображение на шестолъчната звезда. В съд с жарава се поставя камъкът, заедно с монетата, тамян, сяра на прах и косми от котка, а засегнатият трябва да се окади по същия начин до пропукването на камъка.

Източници:

Duez. J. La Baraka Ou La Chance Insolente Du Désert. Lion D'or. 1990
снимка на монетите: http://star-of-david.blogspot.com/2007/09/pre-colonialist-moroccan-coins.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар